ГЕРБ предложи зам.-шефа на ВКС за конституционен съдия

Юлиан Христов 11 февруари 2013 в 18:24 1752 2

Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС
Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев е единствената кандидатура за поста конституционен съдия. 

Кандидатурата му беше внесена от депутати от ГЕРБ в последния момент преди изтичането на крайния срок в 18.00 часа в понеделник. Това е третата по ред процедура за издигане на конституционен съдия от квотата на парламента след скандално провалените кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева.

По-рано днес министърът на правосъдието Диана Ковачева определи като тревожен факта, че все още няма излъчени кандидати.

"Няма как да отговоря защо няма номинирани. Жалко, ако няма номинирани, но все пак смятам, че процедурите са важни, защото в рамките на тези срокове може по-добре да се обмисли кои да бъдат номинираните, а и да се направят съответните проверки. Това са ключови позиции, добре е да има номинирани. Смятам, че има колеги, които отговарят на условията", коментира пред журналисти правосъдният министър.

За пореден път се провали процедурата за избор на шеф на Инспектората при ВСС. Днес изтече крайният срок за внасяне на кандидатура.

Гроздан Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през м. декември 1972 г. След успешно издържан изпит за правоспособност през 1974 г. започва професионалната му кариера на прокурор и съдия. Кариерното му развитие последователно преминава през различни длъжности в органите на съдебната власт. До 1979 г. като районен прокурор ръководи районната прокуратура в гр. Елин Пелин. След показани добри резултати в областта на наказателния съдебен, следствен и общ надзор преминава на работа като прокурор в Софийска окръжна прокуратура, където освен с наказателно правораздаване, е натоварен и с дейността по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите.

През месец май 1983 г. преминава на работа в Софийски военен съд, където изпълнява безупречно служебните си и професионални задължения до месец май 1989 г., когато с Решение на Деветото Народно събрание е избран за член на Военната колегия на Върховния съд. След създаването на Върховния касационен съд продължава кариерата си на наказателен съдия и до настоящия момент, като от 13 май 2009 г. ръководи Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!