ГЕРБ може да издигне кандидат за КС

Елица Мартинова 11 февруари 2013 в 14:20 1980 1

Цветан Цветанов. Снимка БГНЕС / Боби Тошев
Цветан Цветанов. Снимка БГНЕС / Боби Тошев

Управляващите от ГЕРБ може да издигнат кандидат за вакантното място в Конституционния съд, стана ясно от думите на вътрешния министър и зам.-председател на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Ако ръководството на ГЕРБ прецени, че има качествени хора, които могат да бъдат достойни кандидати за длъжността конституционен съдия от квотата на парламента, до края на деня ГЕРБ може и да представят свой кандидат“, коментира Цветанов.

Срокът за издигане на кандидатури за свободното място в Конституционния съд изтича днес. До момента обаче никоя политическа партия не е излязла с номинация.

На сайта на парламента в секцията с „кандидати“ фигурират единствено участниците в предходната изборна процедура.

Този факт явно е притеснил министъра на правосъдието Диана Ковачева, която посочи, че е "разтревожена" от липсата на номинации. 

"Няма как да отговоря защо няма номинирани. Жалко, ако няма номинирани, но все пак смятам, че процедурите са важни, защото в рамките на тези срокове може по-добре да се обмисли кои да бъдат номинираните, а и да се направят съответните проверки. Това са ключови позиции, добре е да има номинирани. Смятам, че има колеги, които отговарят на условията", заяви правосъдният министър и подчерта, че ще е "жалко", ако изборната процедура се провали.

Сагата с Конституционния съд започна през октомври 2012 г., когато президентът Росен Плевнелиев попречи на клетвата на съдия Венета Марковска.

Причина за посъпката на държавния глава бяха съмненията около репутацията на Марковска.

Кризата в КС се задълбочи допълнително след отказа на експрезидента Петър Стоянов, чиято номинация бе направена от СДС.

Решението на Стоянов бе последвано от още една скандална кандидатура – на бившия зам.-ръководител в Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева. Подобно на случая с Марковска, репутацията на Гугушева ù изневери, кандидатурата ù бе оттеглена, а по-късно Гугушева бе понижена до редови прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!