ГЕРБ-ер поиска данък върху пенсиите

Елица Мартинова 24 септември 2012 в 15:21 5028 18

Борис Грозданов, Снимка: album.bg
Борис Грозданов, Снимка: album.bg

Депутатът на ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов предложи след падането на тавана на пенсиите те също да бъдат облагани с данък общ доход.

„Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане – лихвите по депозитите и облагането на пенсиите. Досега аргументът ни да не облагаме пенсиите бе таванът от 700 лв. Падне ли той, ще трябва да въведем и данъка, както е в остналите страни в ЕС“, заяви Грозданов.

Депутатът на управляващите сподели вижданията си на среща в Столична община, на която бе обсъден проектът за закон за публичните финанси.

Минималната пенсия в момента е 145 лв., а ДОД е 10%. Това означава, че ако се въведе новият регламент, данъчното облагане ще „изяде“ 14,5 лв. от минималния доход на пенсионерите.

По-късно същия ден заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев нарече изказването на своя колега Грозданов "изненадващо".

Не мога да говоря от името на колегите за законодателни инициативи, но такова предложение не е постъпвало и според мен няма нагласа такова предложение да бъде приемано. Не само в Парламентарната група на ГЕРБ, а и във всякакъв формат, в който такава идея може да бъде обсъждана, няма такова нещо”, заяви Главчев, цитиран от "Фокус".

Грозданов огласи и друго предложение – да се облагат също и натрупаните лихви върху депозитите и влоговете. 

Целта на тази мярка ще бъде да се съберат приходи за планираното увеличение на пенсиите догодина.

Според Грозданов досега България не е въвела данък депозит само защото това би разкрило потребителска тайна между банките и техните клиенти.

„Това обаче си е наш проблем – на държавата. Крайно време е да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и влоговете да бъдат предмет на данък“, категоричен бе Грозданов.

 

Идеята за облагане на лихвите по влоговете не е нова. За първи път предложението бе направено през 2010 г. от финансовия министър Симеон Дянков като антикризисна мярка.

Промяната отпадна след редица обсъждания с организациите на работодателите и синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!