Дянков пожела данък и върху банковите депозити

Александра Маркарян 21 септември 2012 в 17:33 3304 0

Симеон Дянков, министър на финансите Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство лансира идеята дори лихвите върху парите на хората в банка да бъдат обложени с данък в размер на 10%.

Идеята бе огласена днес от в. „Капитал Daily“, който се позова на три независими и неназовани източника. От пресцентъра на МФ потвърдиха информацията пред Дарик радио и bTV и няколко часа по-късно, след бурна реакция от икономическите среди, категорично отрекоха да се подготвя въвеждане на "данък спестявания".

"Облагане с данък на лихвата по депозитите не се обсъжда", заяви пред Агенция "Фокус" Бетина Жотева, отговаряща за връзките с медиите в Министерството на финансите.

Първоначалният замисъл бил въвеждане на 10% данък върху лихвите по банковите депозити на физическите лица.

Събраните пари от лихвите щели да подсигурят вдигането на пенсиите и на минималната работна заплата през 2013 г.

„Капитал Daily“ цитира дори готовите изчисления на хората на Симеон Дянков: за бюджет 2013 така щели да се съберат между 160 и 200 млн. лева допълнително.

Друг мотив, срещан често при прокарването на екстравагантни идеи, бил, че такъв данък има в други страни от ЕС и нищо не пречело това да се случи и у нас. В противен случай щели да се вдигнат данъците за всички.

Икономисти реагираха крайно остро на идеята, като заявиха, че това може да разклати застрашително банковата система. При данък върху лихвите, които в повечето случаи едва покриват годишната инфлация, прекалено много хора могат да изтеглят спестяванията си и банки да рухнат.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови