Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ бойкотират дебата за СРС-тата

Елица Мартинова 13 юни 2013 в 09:43 3034 2

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ бойкотираха дебатите по измененията в Закона за Специалните разузнавателни средства. Промените в регламента за СРС-тата бяха втора точка от днешното заседание. След като председателят на НС обяви началото й, бившите управляващи напуснаха демонстративно.

В пленарна зала остана единствено бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е един от върлите противници на текстовете.

Измененията са внесени от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Те предвиждат Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да бъде извадена от структурите на МВР. Тя ще бъде обособена като самостоятелно звено - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и ще бъде на отчет при Министерски съвет.

Досега заповедите за употреба на СРС-та се издаваха от вътрешния министър или упълномощено лице. Новият регламент прехвърля правомощията върху председателя на ДАТО или упълномощено от него лице. Председателят се избира от Народното събрание по предложение на премиера, а мандатът му е 4 години. За поста са подходящи хора, които имат българско гражданство, образователна степен "магистър" и най-малко 8 г. юридически стаж или 5-годишен опит в службите за сигурност.

Сред функциите на ДАТО са: употреба на СРС-та; наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване; психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите; проследяване на лица и обекти; оперативно проучване на лица и обекти; изготвяне на веществени доказателствени средства и др.

Законопроектът предвижда още възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС-та. Звеното ще има 5-членен състав, включително председател и зам.-председател. Те ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 5 г.

Към мотивите на вносителите на закона е записано, че основна цел на промените е “да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!