Цветанов: Местан ме подпитваше за разследвания срещу бизнесмени (видео)

Елица Мартинова 13 юни 2013 в 11:31 2106 1

Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

"Г-н Местан, не бяхте ли вие, който идвахте при мен и ме питахте дали има мероприятие срещу един бизнесмен, не бяхте ли вие? Това е разликата между ГЕРБ и всички вас, които управлявате страната. При нас винаги сме се стараели да бъдем принципни, но бъдете и вие искрени, когато говорите с вашите избиратели", призова от парламентарната трибуна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Думите му бяха част от разискванията по промените в Закона за Специалните разузнавателни средства. Той обяви, че единствените, които са се опитали да се възползват от СРС-тата неправомерно, са били настоящите управляващи.

Изказването на Цветанов предизвика шеговити закачки от страна на лидера на ДПС Лютви Местан.

"Мислех да ви отговоря сериозно, но после размислих. Трябва да се занимаваме с по-интересни неща, а не с лицето Цветан Генчев Цветанов. Може да говори за мен и моите колеги каквото си иска, всяка атака на лицето Цветан Генчев Цветанов по мой адрес и по адреса на моите колеги е истински комплимент за нас. Колеги, бъдете горди, ако това лице ви напада. Той има други проблеми", отвърна на атаките Местан.

По-рано в разискванията бившият вътрешен министър обяви, че управляващите предлагат неадекватни промени в закона за СРС-тата, които се основават на фалшивите твърдения, че при ГЕРБ е имало нерегламентирано подслушване.

"Това, което мога да ви кажа за незаконното подслушване, е, че няма установени такива. Първо докажете незаконното подслушване и дайте да оптимизираме нещата, но да бъдат юридически издържани и да отговарят на истината", категоричен бе  Цветанов.

По думите на му внесеният законопроект няма да подобри работата на спецслужбите. Според зам.-председателя на ГЕРБ текстовете са начин за БСП и ДПС да симулират реакция срещу незаконни подслушвания, които дори не са доказани.

Той бе категоричен, че законите в сектора за сигурност трябва да минат на широко обществено обсъждане и дори на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

"Секторът за сигурност не е за сигурността на БСП, ДПС и "Атака", а за сигурността на цялото общество", заключи бившият вътрешен министър.

Изказването на Цветанов бе отговор на обвиненията, които минути по-рано отправи червеното острие Мая Манолова.

"Вместо за борба с организираната престъпност, СРС се използваха за подслушване на политически опоненти и бизнеса с цел рекет. Не е без основание започването на няколко наказателни производства срещу висши служители в МВР, включително и срещу бившия вътрешен министър. Ще припомня случая с четенето на СРС от парламентарната трибуна, както и случая „Ало, Ваньо” и др. Хората са настръхнали срещу нарушаването на правата им чрез злоупотреба със СРС”, изтъкна Манолова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови