Ген. Атанасов: Транспортът в София се управлява от ДС

Нели Чолашка 20 декември 2012 в 15:08 1938 1

Автобуси, Снимка: БГНЕС
Автобуси, Снимка: БГНЕС

Откакто ГЕРБ управлява София, градският транспорт се управлява от Държавна сигурност (ДС), обяви ген. Атанас Атанасов, който в момента е общински съветник от ДСБ.

Той визира шефа на частния превозвач "Карат-С" Миролюб Столарски, който по думите му е вербуван 1988 г. от мъжа на Емилия Масларова - Антон Масларов.

От месеци в общината се вихри скандал около опита на кметството да прекрати договора с "Карат-С".

В началото на октомври по предложение на двама зам.-кметове - Любомир Христов по транспорта и Дончо Барбалов по финансите, общинският съвет гласува на превозвача да бъдат изплатени 10 млн. лв. дългове и 3.2 млн. лв. лихви, натрупани само за 6 месеца.

Тогава от опозицията попитаха върху каква главница е тази огромна лихва и обявиха, че с нея се финансира спонсор на ГЕРБ - Миролюб Столарски.

Администрацията преизчисли лихвата и се оказа, че тя е 600 хил. лв. Барбалов и Христов бяха наказани с предупреждение за уволнение, а двама шефове в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) - Николай Костов и Методи Аврамов, бяха уволнени. Все още обаче не е ясно кой точно е объркал сметките.

Дончо Барбалов е бил подведен, а Любомир Христов е подменил цифрите, обяви днес ген. Атанасов.

Единствено Барбалов коментира: "Този въпрос много се политизира". Той е дал на независим одитор всички документи по договора с "Карат-С", за да изчисли дължимите лихви.

"Когато изплатим някаква сума на превозвача, той веднага вади документи за други дължими суми", каза още зам.-кметът по финансите. На въпрос дали договорът с "Карат-С", подписан през 2008 г., е неизгоден за общината, Барбалов отказа коментар.

Не е ясно все още кога и при какви условия ще бъде прекратен договорът с частния превозвач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!