В крайна сметка уволняват двама за скандал с "Карат-С"

Нели Чолашка 20 ноември 2012 в 18:50 4773 1

Николай Костов, зам.-изпълнителен директор на ЦГМ.
Николай Костов, зам.-изпълнителен директор на ЦГМ.

Съветът на директорите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е решил днес да уволни хората, на които кметът Йорданка Фандъкова поиска оставките заради скандала "Карат-С", съобщиха от общинското дружество.

Преди седмица Фандъкова поиска отстраняването на зам.-изпълнителния директор на ЦГМ Николай Костов и на шефа на "Икономически разчети и контрол" Методи Аврамов.

Скандал около частния превозвач “Карат-С” на Миролюб Столарски се развихри преди месец в общината покрай неустойките, които кметството трябва да плати на превозвача за предсрочното прекратяване на договор за няколко автобусни линии. В доклад, внесен от зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов, се предлагаше общината да плати на Столарски 10 млн. лв. за дейност и 3.2 млн. лв. лихва и то само за тази година.

Заради реакцията на опозицията в СОС, която попита каква е тази огромна сума за лихви и върху каква главница е, кметът Йорданка Фандъкова назначи проверка, от която стана ясно, че лихвата е 600 хил. лв. и е надписана с 2.6 млн. лв.  

Фандъкова изтегли докладът, наказа с предупреждение за уволнение заместниците си Христов и Барбалов и поиска оставките на Николай Костов и Методи Аврамов. Аврамов е подал оставка на 13 ноември, но Костов обяви, че не се чувства виновен и отказва да поеме отговорността. От БСП го посъветваха да оспори уволнението в административния съд.

Николай Костов пое ръководството на Центъра за градска мобилност, след като бившият изпълнителен директор на центъра Марчело Доковски загина при пожар в апартамента му в кв. "Бели брези" (най-вероятно за сплашване).

Без да се дава много гласност лятото на тази година беше сменен съветът на директорите на ЦГМ. В него не влезе досегашния управител Николай Костов.

Новият шеф на ЦГМ е Симеон Арнаудов, бивш шеф на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови