Не е ясно кой сбърка в сметките в полза на "Карат-С" (обновена)

Нели Чолашка 22 ноември 2012 в 11:41 2248 0

Николай Костов, зам.-изпълнителен директор на ЦГМ.
Николай Костов, зам.-изпълнителен директор на ЦГМ.

След две оставки и две предупреждения за уволнение все още не е ясно кой точно е сбъркал сметките, за да се окаже, че Столичната община дължи на частния превозвач "Карат-С" значителната сума от 3.2 млн. лв. под формата на лихви вместо 600 хил. лв.

Искаме всички доклади от проверката на скандала с "Карат-С" и истинските виновници да поемат отговорност, обяви на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС) шефът на групата на БСП Жельо Бойчев в началото на днешната сесия на съвета.

Скандалът около частния превозвач “Карат-С” на Миролюб Столарски се развихри преди месец в общината покрай неустойките, които кметството трябва да плати на превозвача за предсрочното прекратяване на договор за няколко автобусни линии.

В доклад, внесен от зам.-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов, се предлагаше общината да плати на Столарски 10 млн. лв. за дейност и 3.2 млн. лв. лихва и то само за тази година.

Заради питане на Георги Кадиев от БСП защо е толкова висок размерът на лихвата и върху каква главница е, кметът Йорданка Фандъкова назначи проверка и се оказа, че дължимата лихва е 600 хил. лв. и общината ще бъде ощетена с 2.6 млн. лв. Още при гласуването на доклада от БСП и ДСБ обявиха, че по този начин се дават пари на спонсор на ГЕРБ.

Фандъкова изтегли доклада и назначи проверка по случая. След като приключи нейната проверка, тя наказа с предупреждение за уволнение двамата си заместници Христов и Барбалов и поиска оставките на  Николай Костов и на шефа на “Икономически разчети и контрол” Методи Аврамов В  ЦГМ . Аврамов веднага подаде оставка, но Костов обяви, че не се чувства виновен и няма да подаде оставка.

Преди дни Съветът на директорите на ЦГМ реши да уволни и Аврамов, и Костов.

"Когато един изпълнителен директор има заплата, която не искам да сравнявам с моята - средно 3750 лв., означава, че е мениджър на високо ниво и трябва да понесе отговорност", коментира Фандъкова, визирайки заплатата на Николай Костов. Заплатата на Фандъкова е 1600 лв.

Тя напомни още, че е призовала всички, които имат информация по скандала "Карат-С", различна от това, което е установила комисията, да й съобщи. До този момент никой не е дошъл, уточни тя.

Кадиев обяви, че ще плати разходите на Костов, ако реши да съди общината за уволнението.

Няма да съдя никого, отивам на борсата и ще си търся нова работа, коментира за OFFNews Костов.

Кадиев обвини днес директно зам.-кмета по транспорта Любомир Христов за сгрешените лихви, като се позова на думи на Николай Костов.

По-късно съветниците от ГЕРБ му напомниха, че вече е бил съден за клевета и делото е приключило със споразумение.

Те напомниха, че има анкетна комисия, която е поискала писмени обяснения от замесените в скандала. От обясненията им стана ясно, че писмени обяснения са предоставили само служителите на ЦГМ, има доклад от Дончо Барбалов с обяснения до кмета Фандъкова, но няма никакви обяснения от зам.-кмета Любомир Христов.

Шефката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева обеща, че "нищо няма да остане покрито".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови