Франция продължава кампанията срещу приема ни в Шенген

Елица Мартинова 30 септември 2013 в 12:58 2194 4

Манюел Валс, Снимка: ВВС
Манюел Валс, Снимка: ВВС

В последователни изяви трима френски политици определиха незабавния прием на България и Румъния в Шенген като „грешка“. С това кампанията на Франция срещу зелената светлина за двете държави продължава.

„Франция не е благосклонна към влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство“, коментира пред вестник „Паризиен“ вътрешният министър Манюел Валс, позовавайки се на проблема с ромите.

Той подчертава, че през последните години, в които Франция е експулсирала над 5000 роми – предимно от България и Румъния, престъпността в страната е намаляла.

Външният министър Лоран Фабиюс също заяви, че Париж е против скорошното влизане на двете държави в Шенген.

„Решението за евентуален прием на България и Румъния в зоната на свободно движение ще означава, че мигрантите, идващи от страни извън ЕС, ще могат да влизат в ЕС свободно през двете държави. Тук обаче имаме проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния ще имат средствата да извършват нужните проверки. Засега ми се струва, че тези условия не са изпълнени“, коментира Фабиюс.

В този дух бе и изказването на бившия френски премиер Франсоа Фийон. Той дори нападна вътрешния министър Валс, че не защитава достатъчно интересите на Франция, свързани с притока на роми от България и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови