Фрaнция на бунт заради депортация на косовска ученичка

OFFNews 18 октомври 2013 в 17:09 2451 3

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: БГНЕС (архив)
Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: БГНЕС (архив)

Близо 50 училища в Париж и други френски градове днес са затворени заради продължаващите втори ден протести на учениците срещу депортирането на двама чуждестранни гимназисти.

Протестите започнаха вчера след депортирането на 15-годишната ромка Леонарда Дибрани от Косово. Няколко дни по-рано, в събота, беше експулсиран и 19-годишен ученик от Армения Катчик Качатрян. Гневът на французите бе предизвикан от начина, по който косовското момиче бе принудена да слезе от автобус, пълен с нейни съученици насред училище, след което бе депортирано със семейството си в Косово.

Десетки парижки училища се включиха в днешния протест - масово класните стаи бяха празни, а входовете на някои бяха блокирани. Учениците настояват двамата им чуждестранни връстници да получат разрешение да се върнат във Франция и да продължат образованието си.

"Това са ученици като нас. Те трябва да получат разрешение да се завърнат във Франция", заяви една от протестиращите ученички пред парижката гимназия Шарлеман. "Създаваме движение, което се разраства във Франция, с искане за тяхното завръщане", каза момичето.

Министърът на образованието Венсан Пейон призова учениците да се върнат в класните стаи и да престанат да пречат на другите ученици да посещават училище.

Част от протестиращите призоваха за оставката на министъра на вътрешните работи Манюел Валс, който защити експулсирането и предизвика гнева на част от французите миналия месец с изказването, че ромските имигранти не могат да се интегрират във френското общество.

Заради засилващия се гняв, източници на правителството на Франсоа Оланд заявиха, че то ще направи съобщение за Дибрани през уикенда след разследване на начина, по който е била експулсирана. Управляващите обявиха също, че е възможно да променят политиката си, така че записани във френски училища деца да не могат да бъдат експулсирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!