Quantcast

Френски депутат: Ограничете движението на българските роми в ЕС

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 12:48 4293 18

Роми, експулсирани от Франция в родната им Румъния. Снимка: AP, архив

Ограничаване на свободното предвижване на български и румънски роми в ЕС поиска френският депутат Жерал Дарманин от опозиционната партия „Съюз за народно движение”.

Според него „за глобалното разрешаване на въпроса, френските и европейските власти трябва да поставят под въпрос вече смъртоносното функциониране на Шенгенското пространство и да ограничат свободата на движение за гражданите на новите страни като България и Румъния, докато двете държави не уредят проблема с интеграцията на ромите на своя територия”, пише още депутатът.

Жерал Дарманин вчера обяви, че ще пусне „петиция за реформирането на Шенген”, тъй като „ситуацията с ромите показва още веднъж, че добрите чувства на социалистите, показани по време на президентската кампания, не са достатъчни за добрата политика”, предаде вестник „Паризиен”.

„Аз съм депутат от Лил, който видя как вследствие на мораториума върху експулсирането на роми, който бе поискан и гласуван от социалистите, броят на ромите нарасна с 300%, увеличавайки се от 750 през 2010 година на 3500 души сега. Аз установявам, че желанието на моите съграждани е преди всичко стриктното и повсеместно прилагане на законите на Републиката към всички – както към френските граждани, така и към чужденците”, пише Дарманин в свое изявление, цитиран от "Фокус".

Вчера няколко неправителствени организации призоваха френският президент Франсоа Оланд да разясни политиката си по отношение на чуждестранните роми в страната, след като от около седмица деликатният въпрос предизвиква разцепление в правителството. Заради мълчанието си по темата Оланд бе обвинен в липса на авторитет.

„Скорошните думи на вътрешния министър за хората, посочени като „роми”, са недопустими. Вашето публично изявление е не само очаквано, но и необходимо”, се казва в писмо на организациите „Католическа помощ”, Асоциацията за защита на чужденците, „Лекари на света”, „РомЮроп” и още няколко групи.

Засега Оланд отказва да се произнесе по въпроса, като се ограничи да обещае, че ще говори по темата „скоро”.

Темата с българските роми намери отзвук и в други европейски държави. "България и Румъния не са желани в Шенгенската зона", пише австрийският в. „Винер цайтунг”. Двете балкански държави се намират в тази ситуация вече в продължение на години. А преди срещата на вътрешните министри на ЕС през следващата седмица няма изгледи за някаква промяна.

Франция повече от веднъж изрази загриженост за приемането на тези две сравнително нови членки на ЕС в Шенгенското пространство, в чийто граници е позволено да се пътува без паспорт. Париж се безпокои дали България и Румъния ще могат достатъчно добре да защитават външните граници на ЕС, поясни министърът на външните работи Лоран Фабиюс. Едва след като това бъде изяснено, Франция ще може да се съгласи с влизането на двете страни в Шенген. Германия също многократно изрази резерви по този въпрос.

Букурещ и София от дълго време отхвърлят тези възражения и казват, че са изпълнили техническите изисквания да осигурят изцяло необходимия контрол за граждани, които не принадлежат към ЕС. Но решението за присъединяването на двете балкански страни към Шенгенската зона продължава да бъде отлагано.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 13:25

Дайте да си подарим мангалите на Гърция. Тя съвсем нищо си няма.

02.10 2013 в 00:44

Скъпи ни загрижени приятели от централна и западна Европа! Ситуацията е такава, защото когато, през втората световна война сте екстрадирали масово своите Евреи, Цигани и хомосексуалисти в лагерите на смъртта, в българия това не е допуснато да се случи. Ето затова тук ги има в повече и е време да споделите тяхната интеграция и във вашите прочистени от цигани държави. Защо ревете??? Нали всички ние трябва да се борим и опазваме европейските ценности. :) Така харесва ли ви, или скоро в общ спиритичен сеанс в европейския парламен ще призовавате духа на Хитлер???

01.10 2013 в 20:08

има имаааа и още как хахаха

01.10 2013 в 14:55

++++++

01.10 2013 в 14:54

Има.

01.10 2013 в 14:53

Танасе, я по-кротко, сИте цигани за сИте години на територията на България не са откраднали или съсипали колкото един комунист от среден ешелон, че има проблем има го, но това е наш проблем защото дали ни харесва или не те са български граждани а ние ако сме "по-умните" трябва да направим всичко възможно да са полезни а не вредни, бил съм на един от най-големите строежи в последните 20г. в Русия и видях как могат да работят и колко дисциплинирани са , ама им се плащаше.

01.10 2013 в 14:00

Мисля че е най-добре да се изпратят в Монголия
Земя бол, биваци може да си правиш където ти душа иска
Пък ако искат да крадат - най-много да им подкастрят ръцете малко :)

01.10 2013 в 13:53

Яяяяяя...
Дойде ли ви до главата циганията. Ха сега кажете има ли друг начин освен бой за интегрирането им.
Кажете де. :)

01.10 2013 в 13:51

Циганска република?
По добре да ги пращаме в родината им - Индия.

01.10 2013 в 13:44

Аз обаче имам само един единствен въпрос: Какво са виновни българите и румънците , че имат такива боклуци в държавата си? Извинявам се за обидата към ромите , но те са точно такива. Не искат да ходят на училище, не искат да работят , пък и кой ще ги вземе на работа след като не умеят да пишат и дори някои и да се подпишат и нищо не умеят освен да метат улиците , но и там са малко местата. Единственото нещо , което умеят е да лъжат , да комбинират как да източват държавата, това го правят вече и в другите държави и затова те вдигнаха ръце от тях, а иначе много ги защитаваха и ни упрекваха , че не ги интегрираме. Ами нека сега да ги видим да си ги интегрират те, да видят как става това. Това са паразити , които само умеят да живеят на другите на гърба. Разбира се има и такива , които са свестни , учат , работят , имат вече само по две деца например и спазват законите. Срещу такива нямам нищо против, тях ги уважавам , дори директно им го казвам.