Фандъкова: Посланието на паметника е актуално, но не му е там мястото

Нели Чолашка 21 август 2013 в 12:16 3514 12

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

В днешния ден посланието е актуално, но мисля че не е мястото на паметниците да се отправят такива важно обществени послание, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова по повод факта, че паметникът на съветската армия осъмна боядисан и с надпис "България се извинява".

Надписът е на чешки и е по повод 45-годишнината от Пражката пролет. В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски на СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор, сред които е България (без Румъния) нахлуват в Чехословакия.

Само скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя, напомни кметът.

По думите й младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си, но призна, че в днешния ден няма как да не се съгласи с подобно послание. 

На въпрос ще организира ли общината кампания по почистването, Фандъкова отговори: „Този паметник е държавна собственост. Аз разговарях сутринта със заместник-областния управител - те са създали организация - да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат.

Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия. Тя е скъпа - давам си сметка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!