Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Файненшъл таймс описва "криволичещия път към стабилността" на България

05 декември 2012 в 16:20 1336 0

Репортажът на
Репортажът на "Файненшъл таймс"

Обширен репортаж под заглавие "България по криволичещия път към стабилността" публикува авторитетния вестник "Файненшъл таймс".

Сравнете случващото се в България със ставащото в околните й държави - икономическата криза в Гърция, надигащата се безработица в бивша Югославия, политическите проблеми в Румъния - и ще ви дойде на ум една фраза: "Ние сме абсолютният остров на стабилност", както казва президентът Росен Плевнелиев, пише авторът на статията Нийл Бъкли.

"Това твърдение, което мнозина висши представители на властта в България повтарят, не е безпочвено. Въпреки че икономиката се сви с 5,5 на сто по време на световната рецесия през 2009 г. - за разлика от съседните й Сърбия, Румъния и Гърция - България не поиска спасителен план. Оттогава тя е отчела 13 последователни тримесечия на растеж, макар и съвсем слаб", пише изданието.

По-нататък се отбелязва, че с един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само три страни заедно с Финландия и Дания, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната.

В страната не е имало масови улични демонстрации срещу строгите бюджетни икономии, макар и да са се организирали отделни протести по конкретни проблеми, се казва още в публикацията. Според автора правителството на Бойко Борисов може да се окаже първото в посткомунистическа България, което може да повтори мандата си и след парламентарните избори.

„Не може да подценявате харизмата му. Рейтингът му е висок. Хората му имат доверие", казва за бившия полицейски началник и носител на черен пояс по карате Борисов Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията.

Под повърхността на стабилността обаче дебне недоволство за състоянието на демокрацията, за това колко още трябва да се направи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за нуждата от значителни реформи за укрепване на перспективите за растеж. България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниски средни заплати, отбелязва "Файненшъл таймс".

Публикацията в авторитетния вестник вероятно е резултат от плановете на правителството в София за утвърждаването на положителния образ на страната в чужбина, отбелязва Mediapool. През май правителството одобри отпускането на един милион лева за държавна реклама като част от Комуникационната стратегия на България за ЕС. Различните оперативни програми дават средства за публикации в български и чужди медии за популяризиране добрите практики на страната ни. Оперативна програма “Регионално развитие” например предвиждаше публикации във “Файненшъл таймс” и “Икономист”, припомня новинарският сайт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews