Доматената революция на Босия впечатли "Файненшъл таймс"

Мая Младенова 23 ноември 2012 в 08:29 3482 2

 

И "Файненшъл таймс" се впечатли от доматения протест на арестувания преди три дни Николай Колев-Босия.

Журналистът Тони Барбър, който гостува у нас за интервю с премиера Бойко Борисов, пусна в блога на вестника статия, озаглавена "Доматената революция на България".

"Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия - Розова революция, а ако eдин поет дисидент с рошава коса успее, България скоро ще има своята Доматена революция", започва статията си Барбър.

Журналистът разказва за ареста на Босия във вторник, след като мъжът хвърли "един-единствен домат" по българския парламент в знак на протест срещу ширещата се корупция.

"Сега Доматената революция набира хиляди поддръжници във Фейсбук", добавя репортерът и разказва за Томатината (състезание по хвърляне на домати), която се планира в събота следобед. Авторът споделя как в четвъртък сутринта се разхождал покрай Народното събрание и му направили впечатление полицаите около сградата, според него "напълно оборудвани срещу някой предварително хвърлен домат". За кратка там се събрали стотина протестиращи с викове "Мафия, мафия" (става въпрос за вчерашния протест на пенсионери - б.р.).

"40 полицаи бяха нужни за ареста Колев", удивен е Тони Барбър. Той нарича това "демонстрация на държавната мощ, която трябва да е напомнила на поета за лошите дни от времето на Тодор Живков". И припомня, че любопитен пример за връзката на новото и старото време в България е самият министър-председател Бойко Борисов, който някога е бил охранител на Живков.

Журналистът на "Файненшъл таймс" споделя с читателите си, че следите на комунизма все още личат у нас. Направило му впечатление например, че в кабинета на Вежди Рашидов имало портрети на бивши министри на културата, сред които и на самата Людмила Живкова. "Барбър" разказва накратко за дъщерята на Тато, наричайки я "един много необичаен комунист, който спечелил популярност заради отбелязването на българските богати, вековни и нямащи нищо общо с комунизма културни традиции".

"Чудя се, дали тя би подкрепила Доматената революция?", завършва материала си с въпрос репортерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!