EVN: Причината за взрива в Бургас не е трансформаторът ни

16 октомври 2012 в 18:27 2447 1

Според EVN не взрив на трансформатора е причинил инцидента в Бурас. Снимка: БГНЕС
Според EVN не взрив на трансформатора е причинил инцидента в Бурас. Снимка: БГНЕС

“Няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла ниско напрежение на трафопоста, установява първият външен оглед на повредения трафопост. Това показва, че трансформаторът не се е взривил." Това се казва в съобщение на EVN до медиите.

Рано тази сутрин взрив в жилищна кооперация в Бургас унищожи първия ú етаж и магазини на партера. От взривната вълна се преобърнаха микробус и лек автомобил, паркирани наблизо.

Екипи на дружеството все още не са допуснати до помещението на трафопоста от следствените органи, но огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите високо напрежение и кабелите. Няма следи от изтичане на масло", уточняват от електроразпределителното дружество.

Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството. До края на деня ще пристигнат специалисти от Австрия. Ще започнат две, независими една от друга, проверки, уверяват от EVN.

Води се и вътрешно разследване.

От инцидента, станал в ранните часове на 16 октомври, до 17 ч. същия ден е възстановено захранването на по-голямата част от живеещите в района на инцидента с трафопоста в Бургас. Към този час апартаментите в пострадалата кооперация все още нямат ток.

Екипи на EVN България Електроразпрeделение извършват проверки на всички трафопостове, разположени в сгради на територията на Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови