Взриви се трафопост в кооперация в Бургас (снимки)

16 октомври 2012 в 08:18 3938 7

Последиците от взрива на трафопоста в Бургас. Снимка: БГНЕС
Последиците от взрива на трафопоста в Бургас. Снимка: БГНЕС

Трафопост се взриви и унищожи първия етаж в кооперация в Бургас. Млад мъж е ранен. Почти всички магазини на партера са разрушени. От взривната вълна са се преобърнали микробус и лек автомобил, които са били паркирани наблизо.

На етажа имало два апартамента, обитавани от младо семейство и възрастна двойка. Те успели да излязат от кооперацията малко преди взрива. Мъжът бил ранен навън от хвърчащи осколки.

От кооперацията подали сигнал до EVN, че няма ток  в 1.11 ч след полунощ на 16 октомври.  Дежурният от EVN е пристигнал към 1.30 часа и е подменил предпазителя.

"Към 2 ч. почна да нахлува дим в целия апартамент. Евакуирахме децата от детската в най-далечната стая. Това спаси децата ни. Цялата ни детска стая е изсипана в трафопоста. Преместихме децата, върнах се да се облека. В момента на обличането се случи цялата работа - всичко се взриви, стана тъмно. Не знам", каза Пламен Димитров, който пострада от взрива.

„Поправиха трафопоста и тръгнаха. По едно време майка ми ме събужда: „Много лошо мирише!“. От прозореца влизаха гъсти кълба дим. „Става нещо много лошо“, обясних на тел. 112. Изскочихме. Минута по-късно – взрив, като в Бейрут“, разказа пред БНР млада жена, която живее в кооперацията.

Кооперацията се намира зад старата поща в областния град, на ул. „Хан Крум“ 11. 

След взрива на място са пристигнали всички налични полицейски автопатрули, 3 пожарни автомобила с 13 огнеборци и 2 линейки, потвърдиха от МВР-Бургас.

„Една жена е настанена в хотел. Ако мястото е рисково за обитаване, всички ще бъдат настанени в резервно жилище“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той е категоричен, че трябва да се забрани монтирането на трафопостове в жилищни сгради.

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от EVN, категоричен бе той.

Избухналият трафопост е бил 400 киловолт ампера. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията.

На място се извършва оглед.

ЕВН България ще организира две независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента, съобщиха от дружеството. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството, което изисква задълбоченото му изследване. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти. 

Община Бургас е предоставила място за временно монтиране на нов трафопост, с който да бъде възстановено максимално бързо електрозахранването в района. За целта ЕВН България е организирала доставката на нова машина, която се очаква да бъде на място в близките часове. 

Представителите на дружеството се намират на мястото и изчакват приключването на работата на общинската комисия, която обследва сигурността на сградата, за да могат да направят собствена техническа експертиза. В ход е вътрешно разследване на компанията. 

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови