Ето ги сигналите, изтекли от ДАНС

Последна промяна на 15 май 2013 в 15:22 3979 5

Документите, които снощи бяха пуснати до медиите
Документите, които снощи бяха пуснати до медиите

Документи от проверката на ДАНС и прокуратурата около аферата с бюлетините в Костинброд и евентуални възможни злоупотреби с електронното преброяване от страна на "Информационно обслужване" бяха изпратени вчера анонимно до няколко медии, вкл. до редакцията на OFFNews.

Според автора писмото изразява позицията на "достойни прокурори". То е изпратено от имейл с името на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, като днес Сарафов категорично отрече той или който и да е магистрат да е подателят.

Какво пише в изпратените сканирани документи (виж галерията от снимки), за които стана ясно, че са изтекли от ДАНС:

От първите две сканирани страници става ясно, че заместникът на главния прокурор - Борислав Сарафов (ВКП) - е препратил на Софийската градска прокуратура два сигнала на бившата червена депутатка Мая Манолова. 

Приложени са и самите сигнали на Манолова, подадени на 10 май 2013 го. до главния прокурор Сотир Цацаров.

В първия бившата депутатка пише, че са били получени сигнали от граждани за готвена злоупотреба в печатница "Мултипринт".

Тя обяснява, че печатницата на бюлетините е собственик на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев и на съпругата му Олга. Манолова информира главния прокурор, че е възможно изнасяне на бюлетини с цел манипулация на изборния резултат. Тя описва, че те могат да се използват за контролиран вот, като бъдат принуждавани избиратели да гласуват с внесена отвън бюлетина с отбелязан "Х" срещу номера на ПП ГЕРБ. Манолова допуска и друг вид нарушение - подменяне или допълване на броя бюлетини в секции след приключване работата на комисията и моли Цацаров за незабавна проверка.

Вторият сигнал е за "Информационно обслужване". В него Мая Манолова отново се позовава на сигнали от граждани, според които е възможно ръководни кадри на държавното дружество да готвят фалшификация на резултатите от преброяването на вота в полза на ГЕРБ. Притеснителното според Манолова е, че докато служителите влизат в системата само с електронен подпис и това проследява действията им, Ивайло Филипов и Валери Борисов (който е и зам. министър на транспорта и информационните технологии от ГЕРБ и според Манолова много близък на Цветанов и Борисов) имат право на достъп на най-високо ниво без електронен подпис. Това според нея е предпоставка за манипулации.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 07:55

Печатите са едни и същи, само се бележат допълнително. Което я някой да го проверява, я не.

16.05 2013 в 07:55

Откакто прокуратурата и полицията работят за ПРЕВЕНЦИЯ, а не само констатация на престъпления. Тоест откакто си върши работата!

15.05 2013 в 19:32

Тааа,такаааа! Господа прокурори,защо не се сетихте да проверите за "технологичен брак" и при изработването на печатите ? Защото извънтехнологичните бюлетини не се връзват без наличието на извънтехнологични печати.... Ама вече е късно! Защо,а?

-Та,как да приемем този "пропуск" ? Като недобре свършена работа,или отлично свършена? Или на кой както му оттърва!

15.05 2013 в 17:18

И аз се питам защо. Питам се също така защо Цацаров каза, че изтеклите документи били само извадка (имало и други(, а по сигнала на гейчо (от анонимен източник), също непълен, с неясен произход и отвратително качество (защо ли?), тече проверка? А какво става със сигнала на Едвин Сугарев за договора за отпечатване на документите за самаличност със австрийски "Сименс" защо не се прави нищо?

15.05 2013 в 16:24

Според които е възможно бла-бла, във втория сигнал отново според които е възможно бла-бла... Откога прокуратурата започна да реагира светкавично на хипотетично възможни, а не на реално извършени престъпления? Да не би в тази институция да работят гадатели, които предсказват кои възможности се превръщат в реални действия?
Тези избори бяха опорочени с помощта на прокуратурата и следва да бъдат касирани. Само това ще измие позора от лицето на България!