Quantcast

Един от биячите на Октай: Изпълних гражданския си дълг

Последна промяна на 16 октомври 2013 в 11:35 4578 12

Танер Али. Снимка:  OFFNews
Танер Али. Снимка: OFFNews

Изпълних гражданския си дълг, опитвайки се да обезвредя нападателя на Ахемд Доган.

Това заяви пред журналисти Танер Али, един от биячите на Октай Енимехмедов и делегат в конференцията на ДПС от 19 януари 2013 година. Днес Али даде показания пред съда по делото срещу Октай, който е обвинен в опит за убийството на Ахмед Доган

"Всички, които бяхме там, искахме да помогнем. Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек", отговори Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан, след като беше обезвреден от делегати на конгреса.

Пред съда Али заяви, че не помни кой е бил на сцената и кой е задържал Октай след неуспешния опит за покушение. Той каза, че не помни как е стигнал до подиума, на който е били Доган и атентаторът му. "Преживях един шок и ужас, който не е приятен за никого, особено за делегатите, които бяха там", разказа Али. Той каза, че първоначално е помислил Октай за част от младежката организация на ДПС, които помагали на делегатите по време на конференцията. В следващия момент обаче видял, че той е насочил пистолет в слепоочието на Доган. Малко по-късно Октай бил обезвреден, след като Мустафа Карадайъ го "награбчил" и върху него се нахвърлили други хора. Като отишъл при тях Али чул някои хора да подвикват "Чакър, чакър", което означавало нож на турски. Той обаче не видял оръжие. Според свидетеля повечето от делегатите, които се скупчили около Октай били от Турция.

Али обясни, че обстановката е била толкова стресираща, че момиче от Търговище, която била участник в конференцията, дълго време след нападението имала страх, че "някой може да я убие с пистолет". 

Свидетелят каза още, че влизането в залата било строго регламентирано и освен охранителна фирма и НСО имало хора, които пропускали делегати само със специални баджове.

Преди него показания в съда даде Джейхан Обрямов. Той обясни, че шефката на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева се усъмнила в Октай и брат му. Тя помолила двамата да напуснат залата, но човек от младежкото ДПС казал, че това са "наши момчета" и двамата останали в залата.  

Ахмед Доган днес отново не се появи в съда, където трябваше да даде показания. Той представи болничен лист. По-късно обаче нито съдийката Пенка Василева, нито прокурор Илиян Точев отговориха на журналисти какво е заболяването на Доган. За момента представянето на болничен лист било достатъчно основание съдът да не изиска принудителното му довеждане, категорични са двамата. Към това становище се присъедини и адвокатката на Октай.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 16:17

Никой няма да и да си помисли да пипне с прът властимащите в България. Двойните стандарти са факт от дълго време, а България по цял свят е пример за беззаконие, корупция и липса на разлика между престъпност и държавност. На път сме да се превърнем в резерват.

16.10 2013 в 15:29

Защо съдите толкова сурово тази тарамбука. За него това наистина е граждански дълг. Единствено може да съжалява, че не го изпълниха до край. Друга една тарамбука опита, но не успя да свали гащите на актьора-терорист, па да гледате тогава какво е мангалски дълг.
Този добър човек и дружките му немедлено трябва да бъдат дадени на Конституционния съд, който да излезе с решение, че тарамбуките изобщо не са били в залата, а ние сме гледали спектакъла "Манафи пишат писмо на Султана".

16.10 2013 в 14:42

Има стотици случаи в България,когато жертви на нападения биват съдени и разигравани с години по съдилища за ''Превишаване пределите на неизбежната отбрана''т.е.влиза ти престъпник в двора или къщата и то/по изключение/му дръпваш един хубав бой или го ''посрещаш''с подръчни средства.което си е жива гавра с порядъчните хора.
Случаят с биячите на Октай,по смисъла на съществуващия закон,може да бъде с благоприятен изход за ритащите само при едно положение.Ако всичките тези юнаци бяха извадили по един газов пистолет и започнат синхронно щракане/без да произведат изстрел/срещу Октай.Всичко друго води до съд и евентуално затвор.
Тази случка беше първият официално документиран опит за линч.И ако това се замете под килима по политически причини де факто и де юре ще се узакони двойният стандарт.Българите могат да бъдат нападани,насилвани,обирани,но не трябва да реагират,защото ще попаднат в капана на адвокатурата и съда.Докато за българските турци ще бъде даден ясен сигнал,че могат да скъсат от ритници всеки който е дръзнал да закача някой от етноса им.
Така се раждат двойните стандарти.Това в което съм сигурен е,че ако това се беше случило с друг политик,на ритащите не само че нямаше да им се размине/ако се беше намерил българин да рита повален и задържан човек/ами щяха да търкат наровете на затвора за назидание.Заради ''Превишаване пределите на неизбежната отбрана''.

16.10 2013 в 14:13

Не искам и да си помисля какво щеше д стане, ако вместо Енимехмедов нападателят беше българин! Съчувствам на това момче, смелчага е. Тоя бияч има ли хабер какво означава граждански дълг? А в парламента повечето са точно такива изпълнители на "граждански дълг". Затова сме на това положение. ОСТАВКА!

16.10 2013 в 14:12

Обикновения болничен лист не важи за пред съда.Издава се специален документ от ЛКК(лекарска комисия)!Съда да си огледа нормативните документи , да не се правят на ущипани булки и да доведат Доган принудително!

16.10 2013 в 14:03

Интересното е , че въпросния електорат, все още не осъзнава че е гласувал за ДПС и БСП! Въпросните срещу, които правеха митинги, шествия, демонстрации.

16.10 2013 в 13:18

Господин Танер Али , от кога боя и ритането и то с жестокост е обезвреждане на нападател?????? Всички вие , които участвахте в това заслужавате съд и то поне 5 години. Не може човек , който беше веднага повален от охраната и овладят , други хора да го линчуват и то по най-жесток начин без да имат право на това и то пред цяла България, документирано и да не бъде осъден! Аз съм българка, не съм туркиня , но страшно симпатизирам на Октай Енимехмедов , защото той беше първият турски младеж , който дръзна да се опълчи срещу олигарха Ахмед Доган , който години наред потискаше и плашеше българските турци и ги отделяше от българските граждани. Аз имам много такива съседи с които прекрасно се разбирам!!! Дано най-после всички български турци разберат , че те са част от нашия народ и трябва да бъдат наравно с нас , както всички други етноси ,арменци, евреи, гърци и т.н.

16.10 2013 в 13:15

А дано и на твоя гръб някой да изпълни "гражданския си дълг" в най-скоро време!
ОСТАВКА!

16.10 2013 в 11:55

И хората с които Болен се целува и на които си продаде дебилния електорат.

16.10 2013 в 11:54

о да на 100%. но това е - експертите на олигарски.