Дойче веле за критиките: Не заради КТБ се разделихме с Барух и Бедров

Мая Младенова 24 септември 2013 в 13:45 7655 62

Верица Спасовска. Снимка: DW
Верица Спасовска. Снимка: DW

Дойче веле отговори с писмо на многото критики, получени в редакцията по повод прекратяването на договорите на публицистите Еми Барух и Иван Бедров заради натиск от КТБ.

Медията отрече причината за раздялата с Барух и Бедров да е писмото на банката.

В писмената позиция се казва, че двамата журналисти не винаги са спазвали принципите на обективност, неутралност и баланс на мненията - така, както изискват стандартите на ДВ, и това е причина за прекратяването на договорите им.

"Благодарим Ви за интереса и критичните бележки към работата на българската редакция на Дойче веле. Разбираме предаността Ви към двамата журналисти Еми Барух и Иван Бедров. Те са с дългогодишен стаж в български медии и се радват на добра репутация в страната. Определено разбираме ангажираността им да насочат критиките си към демократичните дефицити с българското общество и да посочат несправедливостта.

Критическото журналистическо отразяване на политическите събития в България е сред основните задължения на международната секция на германската медия. Може би предвид този контекст, двамата автори са интерпретирали погрешно ролята на ДВ", се казва в позицията на медията. Във всички новинарски материали трябва да се съблюдава принципът на равнопоставеност на мненията на различните страни. В коментарните текстове твърденията трябва да се подкрепени с проверими факти, пишат от ДВ и посочват, че двамата външни автори не винаги спазвали тези правила и някои от текстовете им не отговаряли на журналистическите стандарти.

"Тези стандарти са описани в нашия Журналистически наръчник, с който е запознат всеки журналист", добавят авторите на писмото - програмният директор Кристиан Грамш, завеждащата дирекцията за Средна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската секция Александър Андреев.

Само и единствено по тази причина ДВ реши до второ нареждане да не продължи работата си с г-жа Барух и г-н Бедров, се посочва в писмото. 

"Като международна германска медия ДВ не е партизански играч в българския медиен пейзаж, който считаме за крайно поляризиран", се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!