Quantcast

Дойче веле за критиките: Не заради КТБ се разделихме с Барух и Бедров

Последна промяна на 24 септември 2013 в 13:45 6618 62

Верица Спасовска. Снимка: DW
Верица Спасовска. Снимка: DW

Дойче веле отговори с писмо на многото критики, получени в редакцията по повод прекратяването на договорите на публицистите Еми Барух и Иван Бедров заради натиск от КТБ.

Медията отрече причината за раздялата с Барух и Бедров да е писмото на банката.

В писмената позиция се казва, че двамата журналисти не винаги са спазвали принципите на обективност, неутралност и баланс на мненията - така, както изискват стандартите на ДВ, и това е причина за прекратяването на договорите им.

"Благодарим Ви за интереса и критичните бележки към работата на българската редакция на Дойче веле. Разбираме предаността Ви към двамата журналисти Еми Барух и Иван Бедров. Те са с дългогодишен стаж в български медии и се радват на добра репутация в страната. Определено разбираме ангажираността им да насочат критиките си към демократичните дефицити с българското общество и да посочат несправедливостта.

Критическото журналистическо отразяване на политическите събития в България е сред основните задължения на международната секция на германската медия. Може би предвид този контекст, двамата автори са интерпретирали погрешно ролята на ДВ", се казва в позицията на медията. Във всички новинарски материали трябва да се съблюдава принципът на равнопоставеност на мненията на различните страни. В коментарните текстове твърденията трябва да се подкрепени с проверими факти, пишат от ДВ и посочват, че двамата външни автори не винаги спазвали тези правила и някои от текстовете им не отговаряли на журналистическите стандарти.

"Тези стандарти са описани в нашия Журналистически наръчник, с който е запознат всеки журналист", добавят авторите на писмото - програмният директор Кристиан Грамш, завеждащата дирекцията за Средна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската секция Александър Андреев.

Само и единствено по тази причина ДВ реши до второ нареждане да не продължи работата си с г-жа Барух и г-н Бедров, се посочва в писмото. 

"Като международна германска медия ДВ не е партизански играч в българския медиен пейзаж, който считаме за крайно поляризиран", се казва още в съобщението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 23:22

Какво може да означава "Господи , ти си безумец" ? Много нервно реагираш. В такава грешка ли съм, когато казвам, че Нова Медийна Група е ТОТАЛНО ПОРЪЧКОВА журналистика? Не споменавам никакъв диктат. Може да е най-обикновено изнудване със снимка на кръшкащ мъж. Всичко може да е... Все пак това са престъпници.

24.09 2013 в 22:08

Ludlustrator-чо,

Слушай като ти говорят по-умните от теб нещстнико!
Връй си на селуту, дъ си споминуваш зъ тъпиъ ти дедо , дету си съ метнал нъ негу пу тъпутиъ.

24.09 2013 в 22:05

Ludlustrator,

пак си разбрал, недоразбрал ОВЧИ. В този стар, прастар лаф за неграмотност примерно като твоята се говори за "УФСЪ". Разбра ли дебиле? Дори и за това не ставаш простако. Връй си на селуту, дъ си споминуваш зъ тъпиъ ти дедо , дету си съ метнал нъ негу пу тъпутиъ.

24.09 2013 в 21:05

Кой пък червените маймуни ви произведе в хора?

24.09 2013 в 21:01

Е, Еректиран, много си превазбуден, да не си си купил и оФсЪ вече

24.09 2013 в 20:40

BitterMist, пука ми тами дреме за твоето тъпо мнение. И какво се мешиш в хорските разговори. Ама,че култура я-а-а-а.

24.09 2013 в 20:33

Думите ти едва ли променят назованото от него - Дойче Веле са червени боклуци - неоспоримо доказан от ръководството им факт.

24.09 2013 в 19:37

Bernie,

ти си изтърван бре пич. Я си сложи сам осмирителната риза и си вържи сам ръцете.

24.09 2013 в 19:35

Ludlustrator,

тъпанар идиотски, още ли не си на селото на тъпия си дядо, на който си се метнал по тъпотия и простотия.

Ще ти кажа с думи прости и кратки. Вестник не съм купил и чел от години наред. Още повече пък на "малък Свинчо". Новините и информацията ми стигат от Интернет сайтовете. Но съм сигурен, че когато "малък Свинчо" лижеше гъза на ТИКВОЧА си следял с умиление и трепет цялата му преса барабар с жълтите. Сигурен съм , че лигите ти са текли от удоволствие олигофрен дебилен прост.

24.09 2013 в 19:24

Toro,
ти тъпако, там където двама си меря пишки кво се мешиш. Кой ти иска мнението боклуко?