ДКЕВР: Поевтиняване на тока ще оскъпи парното

Последна промяна на 04 юни 2013 в 12:34 1604 7

Евгения Харитонова
Евгения Харитонова

Електроенергията е по-скъпа, отколкото трябва да бъде, но ако поевтинее, трябва да се увеличи цената на парното. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заключението на председателя на енергийния регулатор идва броени дни след като бе обявена нова методика за ценообразуването в енергетиката, изработена от екипа на служебния икономически министър Асен Василев и ДКЕВР. За да се намали ежегодната бюджетна дупка в енергийната система и да се постигне прозрачност в ценообразуването, предложената методика предвижда серия мерки, сред които край на задължителното изкупуване на част от скъпия „кафяв“ ток, произвеждан от топлофикациите и заводските централи чрез когенерационни инсталации (за комбинирано производство на топлина и електричество).

Идеята е от топлофикациите задължително да се купува само токът от високоефективните инсталации (които с единица топлинна енергия произвеждат повече електро). От ДКЕВР тогава посочиха, че само една от когенерационните инсталации на „Топлофикация – София“ отговаря на условията. При това положение годишните приходи на столичното парно биха паднали със 100 милиона лева, изчислиха от регулатора. Тогава в отговор на журналистически въпрос дали този липсващ приход няма да се избие от дружеството чрез поскъпване на топлинната енергия, Харитонова отвърна, че не е това целта и посочи, че сегашната система е несправедлива, защото хората на село на практика плащат парното на софиянци. Столичното парно има солиден приход от производството на ток, а неговата цена се калкулира в сметките на цялата страна. Токът на софийската топлофикация е най-скъп в "кафявия" сегмент - над 300 лева за мегаватчас.

Днешното изказване на шефа на регулатора поставя под въпрос предложеното от Василев намаляване на кафявия ток в микса. Бившият министър изчисли, че ако мярката за топлофикациите се приеме, а заводските централи започнат сами да консумират произведения от тях ток, а продават на държавата само излишъка, скъпият кафяв ток в микса ще намалее 4 пъти.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2013 в 19:55

Всъщност е много просто - 100% от най-евтината електроенергия на АЕЦ трябва да бъде основа на енергопотреблението в БГ. Ако тя не достига - пускат се 3 и 4 блок. Ако пак не достига - включва се следващата най-евтина от ВЕЦ в микс, кред това ТЕЦ и т.н.

Ами че производителите на по-скъпа ел.енергия щели да отпаднат от пазара -ами прав им път, пазарна икономика...гарантирани продажби и печалби няма да има...секви други византийски словоблудства на тази баба от снимката да се игнорират...

Обаче първо сектора се одържавява изцяло, приватизацията му само влоши качеството на услугата и повиши цената ѝ, въпреки че преди това лъжеха как щяло да стане по-добре...е, видя се че не стана...

04.06 2013 в 15:35

ЕДИН ЗАВОДСКИ ТЕЦ СЪС ВИСОКА ЦЕНА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ Я ПРОДАВА НА НЕК ПО 300-400ЛВ.ЗА МЕГАВАТ А СИ КУПУВА ОТ ЕВТИНАТА ЗА РАБОТНИЯ ПРОЦЕС. СМЯТАШ РАЗЛИКА И....НЯКОЙ ДОИ СИСТЕМАТА ,ЗАЩОТО......МОЖЕЕЕЕ!

04.06 2013 в 15:29

Прах в очите!Една стотинка намаление дали е достатъчно?Откъде да разбереш какво и как са ти калкулирали?

04.06 2013 в 15:23

Интересно.

Топлофикациите продават ток и отделно парно, за разлика от кондензационните ТЕЦ, които продават само ток. Т.е. те имат още един източник на пари при същите разходи. Защо получават И субсидия?

04.06 2013 в 14:49

Ами тя го е казала жената. Защото всички българи и всички фирми в България трябва да плащат парното на софиянци.
А не защото има построени нови централи. Няма страна, която да не строи нови централи. И щом турските, които са 3 пъти по-скъпи от нашите, ще могат да се изплатят, още по-сигурно е това за Белене и Цанков камък.

04.06 2013 в 14:09

Защото плащаш грешките на КОстов по Мариците, На Кунева за спиране на 3и 4 блок на АЕЦ много преди необходимото, на Овчаров за Белене, на Станишев за Цанков камък и възобновяемите източници на Трайков и Добревски пак за възобновяемите че не ги спраха навреме. Някой трябва да плаща мега проектите и дупедавството на политиците. И многогодишното засекретяване да не знаят хората защо и как плащат скъпа ел. енергия.

04.06 2013 в 13:14

при физически разходи за пренос под 6-9%
как обяснявате 50% тежест в сметките за пренос ?

при 50% тежест на АЕЦ (1,5-4ст./квт)в обема произведен ток, физически разходи пренос айде 20% да са
защо плащаме 300% повече в домовете си?