Омбудсманът за "Топлофикация": Дайте да освободим гражданите от този гнет

04 юни 2013 в 09:50 2389 8

Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС
Константин Пенчев, омбудсман на републиката. Снимка: БГНЕС

Дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, да минем на чисто пазарни отношения.

Това каза в студиото на БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Коментарът беше направен във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че клиентите на "Топлофикация" са ощетени от методологията за изчисляване на потреблението на топлинна енергия и това, че абонатите са лишени от възможността да сменят самостоятелно топлинния си счетоводител и уредите за дялово разпределение. 

"Смятам, че трябва да има индивидуални договори с "Топлофикация", не трябва да ме задължават да плащам нещо, което не ползвам, тоест тази сградна инсталация трябва да отпадне. Може би трябва да отпаднат и топлинните счетоводители. Има много компетентни хора и от гражданското общество, и депутати, които знаят проблемите, те по-добре от мен знаят какво трябва да се направи. Но посоката е ясна - дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, да минем на чисто пазарни отношения", заяви още омбудсманът.

Пенчев заяви, че конкуренция в отношенията клиент-"Топлофикация" никога не е имало. Той смята, че в Закона за енергетиката е заложен административно-тоталитарен метод, който през годините е имал само една цел - да спаси "Топлофикация" от фалит, без да се мисли за правата на гражданите. "Затова единственият изход е да бъде променен Законът за енергетиката", твърди омбудсманът.

Константин Пенчев е изготвил доклад от 21 страници, предоставен на 42-рото Народно събрание, където са синтезирани най-наболелите въпроси и първите стъпки, които трябва да се направят, за да се защитят правата на потребителите от монополите. Пенчев допълни, че е крайно време депутатите да си стиснат ръцете около Закона за енергетиката и да поставят Топлофикация-София на пазарна основа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови