Quantcast

Директорът на НЦИОМ обжалва уволнението си

Последна промяна на 22 август 2013 в 13:06 2407 7

Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.
Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

Бившият вече директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова ще заведе дело заради уволнението си. „Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая“, каза Йорданова пред журналисти.

Вчера тя бе уволнена дисциплинарно от председателя на парламента Михаил Миков, а основният му аргумент е, че тя е изплатила близо 212 хиляди лева на външни лица, свързани със служителите на НЦИОМ, без договор. Миков обяви също, че центърът ще бъде закрит, тъй като е ненужен предвид многото частни социологически агенции и на негово място ще бъде създаден център за оценка на законодателството.

„НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена. За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания – става дума както за количествени, така и за качествени изследвания“, посочи днес в отговор Йорданова.

НЦИОМ е създаден преди 23 години, с решение на Деветото Народно събрание, на негово пленарно заседание, състояло се на 15 декември 1989 г. Предметът на дейност на НЦИОМ, според решението, е „провеждане на системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер", припомни Йорданова.

Бившият вече шеф на центъра, която и по-рано бе заклеймена от левицата и ДПС за изказванията й, че електоратът им се състои основно от маргинализирани хора, затвърди неодобрението на сегашните управляващи към себе си с  изследването на НЦИОМ през юли за нагласите спрямо антиправителствените протести. То показа, че 58% от анкетираните подкрепят протестите, за разлика от частни социологически агенции, които неколкократно измериха тази подкрепа на около 40%.

Тогава Йорданова заяви, че е спекулация да се говори, че протестът се подкрепя само от „красивите и образованите“ в центъра на София и изключва други хора. По думите й, националното представителното проучване, проведено в периода 3 - 10 юли, разсейва заблудата, че в големите и малките градове извън столицата няма подкрепа за протестите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 16:26

Бях писал вече, под новината за нейното уволнение какво мисля по въпроса. Но не е задължително да си го чел, еле пък да си го разбрал.
В кратце:
Товарим на една космическа флотилия всички телефонни хигиенисти и ги пращаме да колонизират други светове.
Идеята не е моя, на Дъглас Адамс е...но и него не е задължително да си чел.

22.08 2013 в 16:00

Впечатляващо е колко много работа може да бъде отхвърлена между две мастики.

22.08 2013 в 15:36

Според неофициална информация идеята за закриването на Центъра е свързана със средствата, които предстои да получим от Брюксел до 2020 г. и където има сериозни суми за социология. Парите ще отидат в частни агенции, ако НЦИОМ не съществува, твърдят източниците ни. Според тях целта е парите да бъдат разпределени на свои хора, което да се отрази и на проучванията за електоралните нагласи преди предсрочните избори.
http://dartsnews.bg/News/54545
Кънчовците да черпят мръсното човече Таня Буруджиева, което играе главна роля в закриването на НЦИОМ.

22.08 2013 в 15:25

Сега Кънчовците ликуват. Защото по този начин получиха монопол над социологическата истина, за да я манипулират в полу-истини, изгодни на Станишев и компания... Така ще могат в кулоарите да обсъждат истината, а чез медиите ще хвърлят прах в очите на избирателите с манипулираните полу-истини.

22.08 2013 в 15:07

Както казват хората - никога не е късно да станеш за резил. Също така - качила се маймуната на дървото и се видял голият й задник. Така, че - прав ти път да обжалваш. Ама ако излязат и други нелицеприятни фкти за управлението ти, какво ще правиш после?

22.08 2013 в 14:57

Тук пише коментирай, а не сподели желанията си. Та къде е коментара. Защо да я изрита, който и да било? Да се закрие НЦИОМ - защо? Имало достатъчно частни агенции - да има и те са тотално поръчкови. Иска му се на Миков пълен медиен и социологически комфорт. Иска ми се наистина съда да я върне на работа да чуем г-н поуеседателят как ще го коментиоуа.

22.08 2013 в 13:12

Сега искам съда да я реабилитира, за да може следващия председател на следващия парламент да я изрита по някоя по-тривиална причина.
Например да закрие въобще НЦИОМ.