Дянков се запъна: В цял свят няма пари - и за БАН няма да има

02 ноември 2012 в 11:37 2771 4

Симеон Дянков в парламента. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков в парламента. Снимка: БГНЕС

"БАН няма да получи допълнителни средства през тази година, докато единственият аргумент за искането им, че БАН няма достатъчно пари. В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол тази сутрин.

И БАН, и образователният министър проф. Сергей Игнатов настояват за 14.9 млн. лева целева субсидия за 2012 г. за покриване на разходите за заплати и сметки за вода, ток и парно до декември.

"Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че никой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 г. Бюджетът вече е приет и никой няма право да обещава повече пари", заяви Дянков.

Допълнително пари можел да пренасочи към академията единствено за конкретни проекти. За това се бил разбрал и с покойния вече председател на академията акад. Стефан Додунеков. Дянков чакал избирането на ново ръководство на БАН, за да продължи обсъждането на въпроса за парите.

Според него бюджетът на БАН за 2012 г. не е недостатъчен:

"За тази година БАН има бюджет от 60 млн. лева, като по линия на проектното финансиране от страна на правителството, националните програми и от Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието са получени допълнителни 30 млн. лв. Академията имала и 29.5 млн. лв. собствени приходи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews