Дянков се запъна: В цял свят няма пари - и за БАН няма да има

Последна промяна на 02 ноември 2012 в 11:37 2242 4

Симеон Дянков в парламента. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков в парламента. Снимка: БГНЕС

"БАН няма да получи допълнителни средства през тази година, докато единственият аргумент за искането им, че БАН няма достатъчно пари. В цялата държава няма достатъчно пари, в цяла Европа няма достатъчно пари, в целия свят няма достатъчно пари." Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол тази сутрин.

И БАН, и образователният министър проф. Сергей Игнатов настояват за 14.9 млн. лева целева субсидия за 2012 г. за покриване на разходите за заплати и сметки за вода, ток и парно до декември.

"Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че никой от моя екип е обещавал или може да обещава допълнителни средства в рамките на 2012 г. Бюджетът вече е приет и никой няма право да обещава повече пари", заяви Дянков.

Допълнително пари можел да пренасочи към академията единствено за конкретни проекти. За това се бил разбрал и с покойния вече председател на академията акад. Стефан Додунеков. Дянков чакал избирането на ново ръководство на БАН, за да продължи обсъждането на въпроса за парите.

Според него бюджетът на БАН за 2012 г. не е недостатъчен:

"За тази година БАН има бюджет от 60 млн. лева, като по линия на проектното финансиране от страна на правителството, националните програми и от Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието са получени допълнителни 30 млн. лв. Академията имала и 29.5 млн. лв. собствени приходи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2012 в 01:23

Това може да се очаква от правителството. Ликвидира БАН като вредна структура и развива университети като Пловдивския, Пернишкия и т. н. провинциални крепости на науката, които се отблагодаряват с титли на своите благодетели. Очаквайте Борисов да стане доктор и академик на няколко такива университета едновременно.
Научните разбирания на премиера ги допълва абсолютно синхронно вицепремиерът Дянков. Той каза, че ако бъде закрит Институтът по метеорология на БАН, ще вземаме прогнозата за времето от CNN…
Това е интелигентно прагматично решение, каквото само едно юпи от Ловеч, издигнало се стремглаво до министър на финансите, може да измисли. И се наложи ръководителят на института доц. Георги Корчев да обясни на Дянков като на първолак:
“CNN не издава прогнози за времето. CNN разпространява информацията на световните метеорологични центрове. Българската хидрометеорологична служба изпраща данните от измерванията, от територията на нашата страна в тези регионални световни метеорологични центрове и те на базата на нашата информация издават своите глобални прогнози. Ако CNN можеше да прави това, нито една държава нямаше да инвестира средства за развитие на свои национални хидрометеорологични служби”.
Може да си останеш провинциалист, дори да завършиш езикова гимназия, университет в чужбина и да те направят чиновник в Световната банка, а после и министър. Висшето образование на глупавия не може да помогне.
Горко на България, че е отгледала такива разбирачи на науката и ги е овластила да я управляват. Ако някой не е разбрал, че България е в беда, време е да прогледне.

03.11 2012 в 18:14

Работих в БАН известно време и затова обръщам внимание на един като че ли нарочно отбягван детайл, който пропуска както Дянков, така и цялото ни общество. Прословутите проекти, срещу които БАН евентуално ще си получат парите не могат да бъдат инициирани едностранно от академичната общност. За да имат българските учени например достъп до международни научни проекти (които са обикновено доста добре финансирани), те трябва да минат по една доста дълга процедура, с която да докажат че имат капацитет да се справят. Ако докажат това, тогава проектът (проектът за БАН обикновено е някаква част от цялата научна задача, която трябва да бъде решена от академичните общности на всички държави участници) официално се възлага на българската академия. С този пример искам да кажа, че академията не разработва проекти самоцелно - те трябва да бъдат възложени от заинтересованата страна. Ако говорим за български проекти (на мен такива не са ми известни), по които академията хипотетично да работи и да представи на обществото резултатите от работата си то тези проекти трябва да бъдат формулирани като задача и да е ясно какво се цели с тази задача, т.е. към какво или кого е насочен проектът. Българското общество първо трябва да осъзнае дали има нужда от наука, която да отговаря на актуални въпроси. И ако иска да намери отговорите, които науката би могла да даде, то тогава да ангажира академичната общност. В царящата всеобща неграмотност и простотия сред българското общество към днешна дата не останаха хора, които да имат нужда от проектите на БАН. Така че кръгът се затваря - няма пари за БАН, защото академията не разработва проекти за обществото, а няма проекти за обществото, защото обществото не задава такива проекти. Ако искаме да променим нещо, ще трябва да свикнем с мисълта, че всъщност самите ние задаваме дневния ред на обществото, което представляваме.

02.11 2012 в 15:56

Това са моите пари .
БРАВО !
И тези пари са много за старчоците !!!
Живеем в държавата на потури и цървули.
С КАКВО БАН-ските старци подобриха живота ми през последните 60 години ???

02.11 2012 в 11:49

Отвратителен човек. Да няма пари за скъпи разработки, за развитие, това разбирам. Ама да няма пари за покриване на най-необходимото, което да съхрани институция със стогодишна история... това вече е или трагедия на финансовата политика или е лъжа.

Кое от двете г-н. Дянков?