Дянков спори с Брюксел за коледните добавки за пенсионерите

11 януари 2013 в 09:57 2160 1

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков оспори официалното изявление на Европейската комисия по повод парите за коледни добавки за пенсионерите.

Вицепремиерът беше обещал да даде такива, ако Брюксел възстанови навреме на България средства от европейските структурни фондове. В крайна сметка добавки за пенсионерите нямаше, а от Брюксел опровергаха Дянков. Вчера в официално изявление Европейската комисия заяви, че „не съществува връзка между коледни надбавки и Кохезионния или структурните фондове”. И още: „Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове”.

По този повод днес Министерството на финансите разпространи следното съобщение:

"Във връзка с прессъобщение на Европейската комисия относно изказване на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за възстановяване на средства от Комисията и възможността за изплащане на коледни добавки към пенсиите, Министерството на финансите заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел.

„Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв. За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", коментира Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови