Брюксел опроверга Дянков за липсващите Коледни пенсии

10 януари 2013 в 18:45 2849 5

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия разпространи днес официално изявление, в което опровергава твърдението на министъра на финансите Симеон Дянков, че пари за Коледни пенсии няма заради забавени плащания линия на европейските структурни фондове.

"Българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков наскоро направи редица публични изявления за решението да не се изплащат коледни надбавки на пенсионерите в края на 2012 г. По този повод беше направена връзка със забавените плащания по линия на европейските структурни фондове", пише в съобщение на ЕК до българските медии.

От Брюксел напомнят на Дянков, че „не съществува връзка между коледни надбавки и Кохезионния или структурните фондове”. И още: „Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове”.

"Изпълнението на бюджета върви с малък излишък, но проблем може да има с европейските фондове. Ако авансовите разплащания са големи – от една страна е добре, защото означава, че вървят проектите, но, от друга, временно ще ни вкарат в дефицит". Така Дянков обясни липсата на пари за Коледни пенсии в края на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови