Дянков: Пенсионерите са по-добре при ГЕРБ

Елица Мартинова 20 ноември 2012 в 08:53 6416 4

Симеон Дянков. Снимка: Сергей Антонов
Симеон Дянков. Снимка: Сергей Антонов

„Това правителство дава 9 млрд. лв. повече за пенсии, отколкото предходното. Това са данни на сметната палата“, заяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

„Когато опозицията ни обвинява, че не се грижим за пенсионерите, просто искат пенсионерите да забравят колко зле са били преди. Това е новата предизборна тактика на комунистите“, допълни още Дянков.

Той бе категоричен, че правителството дава много за социалната сфера и то във времена на икономическа криза.

Дянков посочи, че заради сложната икономическа обстановка няма как да бъдат повишени доходите във всички сфери.

„Трудно е при тези икономически условия да се увеличат доходите на всички класи, затова се опитваме да увеличаваме приходите в най-критичните сектори“, обясни финансовият министър.

На въпроса защо въпреки кризата доходите в Гърция са по-високи Дянков отговори следното:

„Те не са имали 60 години комунизъм и не са вървели десетилетия назат, затова в Гърция доходите са по-високи. През 1944 г., преди да дойде комунизмът, ние средно сме по-богати от гърците, отиваме назад през 70-те и 80-те години“.

Финансовият министър бе категоричен, че българската икономика отчита напредък спрямо гръцката.

„Само за периода 2009-2012 г. средният доход в България се е увеличил с 20% спрямо гръцкия. До края на 2013 г. очаква увеличение от още 20%“, посочи Дянков.

Той бе категоричен, че Бюджет 2013 е разпределил средствата спрямо приоритетите на правителството.

„Българите едва ли мислят, че са по-добре, но данните показват, че те живеят по-добре. В цяла Европа се усеща финансовата криза, има много стачки и безработица, затова и в България настроението е такова. Цифрите обаче го показват, особено за пенсионерите средствата са повече“, посочи в заключение министър Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!