Детето, ранено от лифта на Витоша, бе изписано от „Пирогов“

12 юни 2013 в 16:46 2166 1

Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС
Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС

Момичето, което пострада при инцидент с Драгалевския лифт в неделя, е било изписано днес от „Пирогов“, съобщиха от болницата. Тринайсетгодишната пациентка, която бе с открита фрактура, е вече с гипсиран крак. Тя ще трябва да носи гипса около 3 месеца.

Детето постъпи в болницата в неделя, след като връщайки се с лифта към Драгалевци, седалката й се откачи от въжето и се заби в предната. Двете й приятелки, в които момичето се е блъснало, се разминаха с контузии. 

Днес Софийската районна прокуратура обяви, че е започнала разследване за незнание или немарливост, довели до средна телесна повреда.

Проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор направиха показа, че причина за инцидента е разхлабен болт на „хващача“ на седалката, който я държи в една позиция на стоманеното въже. Шефът на софийския отдел на инспекцията за техническите надзор Бойко Цветанов коментира, че няма обяснение как е възникнал инцидента. Последно инспекцията е проверявала лифта през януари и тогава в въпросният болт е бил в извадката на специално проверените и не е бил установен никакъв проблем. Самият собственик на лифта фирма „Витоша ски“ е длъжен всекидневно да проверява хващачите и останалите детайли на съоръжението и води дневник, посочи Цветанов. От инспекцията заявиха, че фирмата не може да бъде обвинена в нарушение по тази линия.

Фирма „Витоша ски“ излезе с версията „саботаж“ на съоръжението. Поддържаме лифта в изправно състояние, каза техническият директор на „Витоша ски“ Радослав Пеев.

Според Тома Белев, бивш директор на Природен парк “Витоша” и сега председател на Асоциацията на парковете в България, обаче Драгалевският лифт е силно амортизиран и трябва да се подмени с ново съоръжение от концесионера “Витоша ски“. Същото трябва да се направи и с неработещия Княжески лифт, смята Белев. Ако собственикът на лифта е затруднен да направи тези инвестиции, не е лошо да се помисли дали продажбата на “Въжени линии” от Столична община не може да се преразгледа и общината да върне собствеността си върху тази част от електрическия градски транспорт, за който има достатъчно средства по европейските програми, каза още Белев.

Пеев също призна, че съоръженията, макар и да са поддържани, не отговарят на никакви съвременни норми. Представителят на “Витоша ски“ допълни, че “не сме се отказали от обновяване на ски зоната, желаем го повече от всички, тъй като е недопустимо да се возим на съоръжения на повече от 60 години”.

Състоянието на този лифт се използва от “Витоша ски” като коз в спора й с държавата за разширяване на ски зоната в природен парк “Витоша”, след като през 2010 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова спря устройствения план на фирмата за нова ски зона с нови лифтове и писти.

Миналата година обаче бяха приети промени в Закона за горите, които позволяват подмяна на старите съоръжения с нови – в настоящите им трасета.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови