Прокуратурата разследва инцидента с лифта, ранил дете

Последна промяна на 12 юни 2013 в 13:07 1585 2

Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС
Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувала Софийската районна прокуратура във връзка с инцидента с Драгалевския лифт на Витоша, при който пострадаха три деца. Инцидентът стана в неделя, когато една от седалките на лифта се отдели от въжето и се удари в предната.

Разследва се незнание или немарливост, довели до средна телесна повреда при едно от децата – 13-годишно момиче, което бе прието в болница „Пирогов“ с открита фрактура на крака.

Назначени са експертизи и са започнали разпити на свидетели, съобщи районната прокуратура.

В понеделник от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор направиха проверка на лифта и се оказа, че причина за инцидента е разхлабен болт на „хващача“ на седалката, който я държи в една позиция на стоманеното въже. Шефът на софийския отдел на инспекцията за техническите надзор Бойко Цветанов коментира, че няма обяснение как е възникнал инцидента. Последно инспекцията е проверявала лифта през януари и тогава в въпросният болт е бил в извадката на специално проверените и не е бил установен никакъв проблем. Самият собственик на лифта фирма „Витоша ски“ е длъжен всекидневно да проверява хващачите и останалите детайли на съоръжението и води дневник, посочи Цветанов. От инспекцията заявиха, че фирмата не може да бъде обвинена в нарушение по тази линия.

Фирма „Витоша ски“ излезе с версията „саботаж“ на съоръжението. Поддържаме лифта в изправно състояние, каза техническият директор на „Витоша ски“ Радослав Пеев.

Според Тома Белев, бивш директор на Природен парк "Витоша" и сега председател на Асоциацията на парковете в България, обаче Драгалевският лифт е силно амортизиран и трябва да се подмени с ново съоръжение от концесионера “Витоша ски“. Същото трябва да се направи и с неработещия Княжески лифт, смята Белев. Ако собственикът на лифта е затруднен да направи тези инвестиции, не е лошо да се помисли дали продажбата на "Въжени линии" от Столична община не може да се преразгледа и общината да върне собствеността си върху тази част от електрическия градски транспорт, за който има достатъчно средства по европейските програми, каза още Белев.

Пеев също призна, че съоръженията, макар и да са поддържани, не отговарят на никакви съвременни норми. Представителят на “Витоша ски“ допълни, че "не сме се отказали от обновяване на ски зоната, желаем го повече от всички, тъй като е недопустимо да се возим на съоръжения на повече от 60 години".

Състоянието на този лифт се използва от “Витоша ски” като коз в спора й с държавата за разширяване на ски зоната в природен парк “Витоша”, след като през 2010 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова спря устройствения план на фирмата за нова ски зона с нови лифтове и писти.

Миналата година обаче бяха приети промени в Закона за горите, които позволяват подмяна на старите съоръжения с нови - в настоящите им трасета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2013 в 21:39

Витоша Ски трябва да бъдат изгонени!

12.06 2013 в 18:48

Няма да се изненадам саботажа да е от Витоша СКИ за да може да прокара новите лифтове. С подобни неща ще си спечели удобрението на овчия народ.