Лекари заплашиха със съд здравната каса

Вероника Шербанова 17 януари 2013 в 18:57 1425 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Лекари заплашиха да съдят здравната каса заради еднолично намаляване на цените за интензивно лечение, съобщиха от Българския лекарски съюз.

От Дружеството на анестезиолозите са предложили на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличение на цените на интензивните грижи – 700 лева на ден за интензивно лечение с изкуствена белодробна вентилация и 250 лв. - без белодробна вентилация.

По думите на лекарския съюз е постигната договорка. След това обаче ръководството на касата предоставя за подпис договор с различни от договорените цени, без да изложи никакви аргументи за промяната. Предоставените от НЗОК средства са 357 лв. на ден за интензивно лечение с белодробна вентилация (при досегашните 500 лева на ден) и 155 лв. без белодробна вентилация.

Според лекарския съюз сумата е крайно недостатъчна. По думите на лекарите новите цени целят единствено презастраховане от страна на здравната каса за изпълнение на бюджета. „Ниските цени не само ще влошат качеството на медицинските услуги, но ще имат и пагубни последствия за финансовата стабилност на лечебните заведения“, твърдят от БЛС.

От съсловната организация посочват, че заради нарушаването на действащите нормативни актове ще потърсят правата си в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!