Здравната комисия одобри прехвърлянето на ин витро процедурите в НЗОК

Вероника Шербанова 18 декември 2012 в 18:17 1822 0

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова

Здравната комисия прие днес промени Закона за здравното осигуряване, които ще позволят прехвърлянето на дейности от здравното министерство към НЗОК, сред които и заплащането на ин витро процедурите.

Промените бяха провокирани от решение на Конституционният съд, който спря прехвърлянето на средства от НЗОК към МЗ. 

Въпросният трансфер бе направен в края на 2011 г. чрез закона за бюджета за 2012 г. Тогава беше гласувано от бюджета за 2012 г. на НЗОК да се прехвърлят 100 млн. лева към бюджета на МЗ за заплащане на медицински изделия, лекарства, медицински дейности. През юли Конституционният съд обяви трансфера за противоконституционен с мотив, че той противоречи на принципите на правовата държава и че не би следвало целеви средства от бюджета на НЗОК да се прехвърлят в държавния бюджет.

За да се заобиколи КС и все пак да се осигурят парите, депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Менда Стоянова и Лъчезар Иванов внесоха законопроект, който предвижда прехвърляне на дейности. Промяната бе приета днес от комисията с 11 „за“ и 6 „против“. Законопроектът беше подкрепен от МЗ, НЗОК и от пациентски организации.

МЗ не успя да вземе пари от НЗОК за ин витрото и ваксините, затова сега ги прехвърля, коментира д-р Димитър Петров от БЛС. По думите на Петров, след решението на КС се прави същото нещо, но с трансфер на дейности към НЗОК. Той обясни, че ще направи опит да се свърже с депутати, които подкрепят мнението на лекарите и ще подадат сигнал до Касационния съд.

От министерството заявиха, че промяната е необходима, защото след отказа на БЛС да подпише Националния рамков договор (НРД) за 2013 г., тези дейности щели да останат без финансиране. В този случай остава в сила рамковият договор от тази година. Според него ин витро процедурите, ваксините и интензивното лечение се заплащат от министерството, но парите за тях са предвидени в бюджета на НЗОК.

Това означава, че без законопроекта пациентите ще останат без ин витро процедури и ваксини, коментира здравният министър Десислава Атанасова.

Д-р Петров заяви, че отказът на БЛС да подпише рамковия договор няма нищо общо със законопроекта. Той обясни, че тези дейности поначало не са били вписани в НРД за следващата година и не са били договаряни.

По думите на депутата от БСП Мая Манолова обаче законопроектът на ГЕРБ има за цел да одържави НЗОК.

Синият депутат Ваньо Шарков пък посочи, че при необходимост бюджетът може да бъде актуализиран и затова няма реална причина за прехвърлянето на дейности, за които трябва да плаща държавата, в Здравната каса.

На комисията бяха разгледани и два контразаконопроекта – на депутата от БСП Мая Манолова и на депутата от „Синята коалиция“ Ваньо Шарков, според които ако рамковият договор не бъде подписан, плащането по дейностите да става по реда, определен от предишния договор. Двата проектозакона бяха отхвърлени от здравната комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови