Десетки села без ток, оранжев код в 13 области (обновена)

19 декември 2012 в 07:46 1343 0

Обилни снеговалежи за днес прогнозират метеоролозите. Снимка: БГНЕС
Обилни снеговалежи за днес прогнозират метеоролозите. Снимка: БГНЕС

85 села са без ток заради аварии в района на Родопите и по високите планински части в Югоизточна България. Код "оранжев" е обявен в 13 области заради обилни валежи, снежни виелици и силни ветрове. Жълт код е обявен в други две области.

Селата без ток са в Смолянска и Кърджалийска област, както и отделни населени места във високите части на Хасковска и Пловдивска област, съобщиха от EVN. Над 30 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на захранването, като основното предизвикателство са блокираните от сняг пътища и паднали дървета.  

Оранжев код е обявен за областите: Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен, Велико Търново, Бургас и Варна. По-нисък, жълт код за опасност е обявен за областите Габрово и Стара Загора заради очаквани обилни валежи от сняг.

Новата снежна покривка в Смолянско достига до 40 см. по високите части. В региона продължава да вали слаб мокър сняг. В Смолян и Чепеларе снежната покривка е 10-12см.

25 см. достигна новата снежна покривка в Северозападна България. Пътищата в областите Видин, Монтана и Враца са проходими при зимни условия, но заради навявания и преспи са въведени временни ограничения в Искърското дефиле и в Дунавската равнина.

Заради паднали дървета временно е затворен пътя до Регионалното сметище за битови отпадъци в Смолян. В момента се изпраща екип за разчистване. Паднали дървета от тежкия сняг затрудняват движението и до Северната индустриална зона на Смолян, но движението не е спряно.

Паднала скала на пътното платно в района на Бачково пък блокира пътя Пловдив-Смолян рано сутринта, а преминаването през участъка до 8 ч. бе невъзможно.

Усложнена е и зимната обстановка в Шуменска област, където продължава да вали сняг и да затрупва пътищата. Ограничения за движение са въведени в Ришкия проход. На изхода на Смядово пътните полицаи спират камионите без вериги. Зъдръстване има на едно от околовръстните шосета в Шумен.

Според Националния институт по метеорология и хидрология при БАН обстановката ще се усложни най-вече в Източна България, където ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг и снегонавявания.

В повечето места сутрешните температури ще са най-високи, през деня, с нахлуването на студения въздух от североизток, ще се понижават и към 14 часа, най-ниски ще са в Североизточна България - около минус 6°, минус 7°, а 2-3° над нулата в крайните югозападни райони. В София - около минус 2°.

В столицата в момента работят 158 коли на фирмите, ангажирани със снегопочистването. Приоритетно се почистват улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт, спирките и подлезите, съобщиха от Столична община. Тази нощ в центъра за кризисно настаняване са нощували 97 човека. 

Автобусите, пътуващи до Витоша, ще бъдат проверявани за наличие на вериги и ако нямат ще бъдат спирани. 

От общината напомнят, гражданите да почистят тротоарите пред домовете и офисите си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!