Държавата изгони концесионера на плаж в Шкорпиловци

13 февруари 2013 в 12:52 3786 0

Плажна ивица. Снимка: БГНЕС
Плажна ивица. Снимка: БГНЕС

Правителството прекрати концесионния договор за морския плаж „Шкорпиловци - север“. Това решение бе прието на днешното заседание на кабинета. Концесионерът фирма „Блак сии холидейс“ е взела плажа през 1999 г. - ивица с дължина над 700 метра в Шкорпиловци.

В последните няколко години годишната концесионна такса, която е трябвало да плаща, е била малко над 10 хиляди лева. От 2010 г. обаче фирмата не я е внасяла и сега дължи на държавата около 35 хиляди лева.

Освен това концесионерът не е осигурил задължителното по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и по договор водно спасяване, констатирали проверки на министерството на регионалното развитие (МРРБ).

След прекратяване на договора, предстои министърът на регионалното развитие да открие нова процедура за предоставяне на плажа под наем или на концесия.

Днес кабинетът прекрати и конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площта „Блок 1-19 Свети Атанас”, разположена в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Причината е, че единственият участник в него – „Блек Сий Енерджи“, е отказала да сключи договор за търсене и проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови