Депутатите отмениха "данък колиба"

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 11:58 2713 1

 Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър
Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър

Промени в Закона за местните данъци и такси приеха днес депутатите в парламента. Измененията предвиждат да не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв., включително.

Измененията са внесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

"Острите демографски и социално-икономически проблеми в определени, немалко на брой, райони на страната са факт. В резултат на тези процеси пазарната цена на имоти с данъчна оценка до 1680 лв. е намалена драстично. Облагането не трябва и не може да е самоцел. Осмислянето на който и да е данък преминава, и в крайна сметка се изразява в неговата ефективност. Важно е, а и разумът изисква това, приходите да надхвърлят, при това в достатъчна степен, разходите по тяхното администриране. А при облагането на имотите с данъчна оценка по-ниска от 1680 лв. приходите са почти съотносими с разходите по събирането", пише в мотивите си Миков.

"Данък колиба" бе една от многото грешки на ГЕРБ", заключи по време на дискусиите  Алиосман Имамов от ДПС.

Колегата му Ахмед Башев, също от ДПС, предупреди, че има опасност с тези изменения да се освободят от задължения и някои недобросъвестни собственици, които са изградили "палати на мястото на колибите".

"Там, където освобождаваме сега от данък колибите, малките къщурки, има опасност и ще освободим и някои палати, защото на много места, където има населени места, водещи се като паметници на културата, туристически селища, на мястото на тези плевни, реставрирайки ги, много изградиха палати. Моят апел е да пипнем в Закона за устройство на територията и да бъде отразено що е то полумасивна сграда. Не може един палат, превърнал се в такъв от една плевня, да бъде освободен от такси”, коментира Башев.

Вносителят Миков обаче опроверга Башев с аргумента, че тези съображения не са в обхвата на законодателната власт, а на контролните органи.

По изключение депутатите разгледаха "данък колиба" последователно на първо и на второ четене.

Измененията ще влязат в сила от 1 януари 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови