БСП маха данък "Дянков"

02 юли 2013 в 12:36 4143 7

Пари: Снимка: sxc.hu
Пари: Снимка: sxc.hu

Данъкът върху лихвите по влоговете, въведен по идея на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков, ще отпадне в началото на 2014 година, съобщи bTV, позовавайки се депутата от Коалиция за България Дора Янкова.

Според Янкова това е възможно най-несправедливият данък на „вицепремиера-слънце”, тъй като е върху честно изкарани пари с платени данъци от българските граждани.

В края на 2012-а парламентът прие лихвите по влоговете да бъдат облагани с 10% като част от промените в Закона за ДДС, а налогът влезе в сила от 1 януари тази година след общо недоволство – в пленарна зала, сред банкерите и техните клиенти.

„Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовари кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне", посочи народният представител. Янкова коментира, че истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, които не плащат данъци и ощетяват държавата.

В съобщението се казва, че предстоят промени в три важни законопроекта. Първият е в Закона за заетостта. Той касае младежката заетост и предвижда преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години. Държавата ще поеме част от осигуровките, като благодарение на премиера Пламен Орешарски и лидера на ПЕС Сергей Станишев ЕС ще отпусне 160 млн. евро за програмата. В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст. Мярката е изключително очаквана от жителите на Родопите, които масово заради безработицата не могат да се пенсионират. Предстои и връщане на „Швейцарското правило" за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.

Янкова обяви, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!