БСП: Протестират заможните, защото ще им вдигнем данъците

Елица Мартинова 27 юни 2013 в 15:38 3339 25

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

„Кои са хората на протестите? Говорим си за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем? Много ясно сме заявили, че с промяната на плоския данък облагането на доходите на хората над 4500 лв. се вдига. Ами нормално е да протестират. Открай време това е формата на класова борба всъщност". Така депутатът от левицата Антон Кутев коментира обстановката страната пред БНТ.

По думите му гражданите, които вече втора седмица се събират пред Министерски съвет, са недоволни, защото от БСП не са се отказали от заканата си да премахнат плоския данък.

В предизборната програма на левицата намериха място обещанията да се въведат неoблагаем минимум и 20-процентов данък за горницата над 4500 лв. На практика това означава, че ако заплатата ни е 5000 лв., сумата до 4500 лв. ще се облага с 10%, а от оставащите 500 лв. горница ще се отнемат 20% в полза на държавата.

Явно според Кутев масовата част от протестиращите в последните две седмици за граждани, които получават месечни възнаграждения над 4500 лв.

Той изтъкна още едно обяснение за протестите. По думите му демонстрациите са дирижирани от хора, чийто интереси в енергийния сектор са били засегнати от правителството.

„Естествено, че ще отнесем големи критики и протести, защото е засегнат голям частен интерес. Става дума за чиста форма на класова битка“, заключи Антон Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!