Четири града излизат на протест срещу биячите на Октай

02 февруари 2013 в 09:14 2640 5

Танер Али и Джамисет Джафер, Снимка: БГНЕС
Танер Али и Джамисет Джафер, Снимка: БГНЕС

В четири града в страната днес ще се проведат протести с искане за предаването на съд на делегатите, които пребиха Октай Енимехмедов по време на Осмата национална конференция на ДПС в София.  

Протестът е организиран в социалната мрежа и е под надслов „Съд за „делегатите”, пребили Октай Енимехмедов”. Той ще се проведе в София, Варна, Бургас и Пловдив. В столицата протестът ще се проведе в 12.00 часа пред сградата на Народното събрание.

Организаторите не отричат виновното поведение на Октай, който на 19 януари пред погледите на всички делегати и насочи пистолет в главата на лидера на партията Ахмед Доган. След като той беше обвинен е вкаран в ареста, заслуженотот рябва да си получат и делегатите, които след това го пребиха, смятат организаторите. "За другото обаче виновни няма. Група лица по хулигански подбуди нанесоха побой с телесни повреди на Октай Енимехмедов - престъпление по Наказателния кодекс”, пишат създателите на групата.

„Скандализирано е цялото българско общество, особено след като градският прокурор Николай Кокинов направи изявление, че едва ли не поведението на побойниците е нормално и ненаказуемо. Ние смятаме, че законът трябва да се прилага еднакво спрямо всички и всички трябва да са равни пред него - противното е двоен аршин, недопустим в правова държава. Всички български граждани видяха, че Енимехмедов беше повален и обезвреден, не оказа съпротива. Въпреки това беше бит с ритници и юмруци в главата и по цялото тяло от хулиганстващи лица, които са могли по този начин дори да го умъртвят”, посочват още те.

Делегати от Антоново и Пловдив защитиха ревностно Ахмед Доган, като яростно биха Октай Енимехмедов след нападението му срещу лидера на ДПС. От снимките от деня на нападението ясно се различават лицата на някои от тях - Танер Али, кмет на гр. Антоново, Джамисет Джафер, общински съветник от ДПС в Пловдив. Мустафа Карадайъ, секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС, пък бе първият, който реагира на нападението срещу Доган. Пред медиите по-късно Карадайъ заяви, че реакцията му е била инстинктивна. 

Междувременно във Фейсбук братът на Октай Метин Енимехмедов поиска съд за побойниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови