Съдът остави в ареста Октай Енимехмедов (видео)

OFFNews 29 януари 2013 в 13:12 2348 0

Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов
Октай Енимехмедов. Снимка: Сергей Антонов

Софийският градски съд реши да остави в ареста Октай Енимехмедов, задържан за нападението над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган на 19 януари. 

Съдът счете, че има реална опасност Октай да извърши ново престъпление като изходи от дързостта, с която е извършено престъплението - пред много хора и със съзнанието, че всичко се излъчва на живо от медиите. 

Енимехмедов се обърна към съдебния състав с думите:

"Уважаеми народни представители (за мен сте такива, защото в края на решението си казвате „В името на народа”), живеем в демократична страна, в която всеки има правото да изказва своето мнение. Не смятам, че съм заплаха за обществото и нямам намерение да извършвам друго престъпление. Ако мярката ми бъде изменена в домашен арест, това ще бъде добре за моето развитие, защото ще мога да се подготвям и да завърша образованието си. Относно деянието ми, различните култури налагат различни ценности. Вярвам в бъдещето на България, нищо, че сме малка държава, това не ни пречи да бъдем най-добри".

Съдия Мариян Марков определи като несъстоятелно твърдението на защитата на Октай, за това, че не са открити негови следи по пистолета, от което следвало, че няма данни, доказващи авторството на деянието. Също така експертизата, която доказва негодност на оръжието, е валидна към момента на изготвянето ѝ, а не когато оръжието е било насочено срещу лицето на Ахмед Доган. Съдия Марков смята, че в противен случай би било невъзможно оръжието да бъде презаредено два пъти и да бъдат произведени три, макар и неуспешни, изстрела.

Адвокат Борянка Аврамова заяви, че Енимехмедов не е отправил закана за убийство. Съдът обаче е категоричен, че заканата не е нужно да бъде вербална, а може да бъде изразена и с действия "дори и с макетно огнестрелно оръжие". Единственото условие било заплашеното лице да изпита страх.

Съдия Марков, който преди няколко месеца освободи от ареста единствения обвинен за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина - Николай Русинов-Чеци, дори отправи съвет на прокуратурата дали не може да бъде повдигнато и по-тежко обвинение.

Съдът прецени, че дори и реабилитиран, Октай няма как да не се е повлиял от извършените преди това от него три престъпления.

На 22 януари Софийският районен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 25-годишния нападател. На Енимехмедов бяха повдигнати две обвинения – за закана за убийство, за което се предвижда до 6 години затвор, и за хулиганство, за което се предвиждат до 5 години затвор.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови