Турция и Сирия вече във война

Владимир Йончев 04 октомври 2012 в 16:21 12301 20

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

 

Турция и Сирия вече са във война.

На извънредно заседание турският парламент даде разрешение за изпращането на войници в Сирия, съобщи Би Би Си.

Делегираните пълномощия за извънредни действия на правителството са в рамките на една година.

В сряда сутринта в пограничния турски град Акчакале избухна снаряд, изстрелян от територията на Сирия.

Той погуби петима души и вся паника сред жителите. Анкара отвърна на удара незабавно.

„Въоръжените ни сили в пограничния регион отвърнаха незабавно на тази отвратителна атака и обстрелваха цели, засечени от радарите. Турция няма да остави без отговор подобни провокации на сирийския режим”, гласи изявлението от канцеларията на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Турция изчаква

Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че правителството му има намерение да действа в координация с международните органи.

Източници от турското правителство коментираха пред Би Би Си, че Турция не планира да обявява война на Сирия. Решението на турския парламент засега било по-скоро с „възпиращ характер”.

Въпреки че ръководството на НАТО беше свикано посред нощ и беше дадена подкрепа към Турция, страната няма мандат за водене на война. Това коментира пред OFFNews.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод днешното решение на турския парламент за военни маневри на територията на Сирия за една година.

Чуков обясни, че това по същество не означава обявяване на война.

„Проблемът е, че Турция няма мандат от външните фактори да започне мащабни действия в тази посока“, подчерта Чуков.

Експертът е категоричен, че Турция няма да поеме по пътя на войната и без подкрепата на НАТО.  

Атаките бяха възобновени

Атаките срещу цели на сирийска територия бяха възобновени днес.

Най-малко петима сирийски военни са били убити от снощи до сега при обстрела на турската артилерия срещу позиции в Сирия, съобщава ДПА.

Турските удари снощи бяха  насочени срещу района Расем ал Газаал в Тал ал Абяд, където сирийските войници имат артилерийски бази. Това съобщават от Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон организация на активисти на опозицията.

“Чашата на търпението преля. Атаките срещу суверенитета на Турция непременно ще бъдат наказани”, заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч.

По искане на Турция тази нощ се състоя извънредно заседание на НАТО. Алиансът подкрепи напълно Турция в действията ù срещу Сирия и поиска Дамаск незабавно да прекрати агресията.

Сирия обяви, че не нарушава суверенитета на съседните страни и че разследва обстрела. Сирийският министър на информацията Омран Зуби поднесе съболезнования на близките на загиналите турски граждани.

Българската позиция

България официално обяви, че подкрепя Турция.

“Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО”, заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях.

„Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства”, заяви президентът Плевнелиев.

"Това, което лично мен, бих казал честно, много ме възмущава, е невъзможността на политическите лидери на тази планета да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия. Недопустимо е в 21 век един режим, който е абсолютно делегитимиран, да продължава да бъде подкрепян от някои големи световни сили", коментира Плевнелиев.

"Ние търсим решение така, че да имаме една много адекватна подкрепа на хората в близост до границите и да предотвратим бежански вълни, които да тръгнат из Европа, както и в други части на света", посочи Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!