"Булбанк" осъдена два пъти за един ден заради незаконни лихви

Александра Маркарян 15 юли 2013 в 15:11 11330 10

"УниКредит Булбанк" Снимка: money.bg

Уникредит Булбанк бе осъдена два пъти за един ден заради неправомерно надвзети лихви по кредити.

И двете решения са окончателни, постановени са от Русенския окръжен съд на 8 юли.

Казусите са идентични.

По първия И.Н.Р. взема кредит от Булбанк в размер на 54 400 евро през август 2008 г. Трябва да го изплати до 20 август 2033 г. при 417,37 евро месечна вноска. Банката едностранно увеличава лихвения процент без съгласието на клиента си, включва и нов компонент при изчисляването на процента.

В жалбата си И.Н.Р. иска съдът да постанови връщането на 5000 от общо 10 686 неправомерно надвзети лева от банката. Позовава се на решение на Комисията за защита на потребителите, според което клаузата от Общите условия, даващи право на банката да увеличава лихвата едностранно, е неравноправна. Оспорва и включването на допълнителен компонент при изчисляването на размера на лихвата, който не е предвиден в договора за кредит. 

Първото решение, от 2012 г. - на Русенския районен съд - е в полза на банката. Кредитополучателят обжалва и Окръжният съд в Русе взема решение в негова полза. Освен 5-те хил. лева съдът постановява банката да изплати още 1200 лева разноски на ищеца по делото.

Вторият казус е идентичен - надвзета сума заради незаконно изчислена лихва, променена с включването на допълнителен компонент към нея след сключването на договора (сключен през октомври 2006 г.). Жената, подала жалбата, също иска връщането на 5000 лева (при надвзети 5448,24 лева) от банката, позовавайки се на неравноправността на клаузата от Общите условия, разрешаваща на банката едностранно да променя методиката на формиране на лихвения процент. Първото решение, на Русенския районен съд, от 4 април 2013 г. е в полза на жалбоподателката. Банката обжалва пред Окръжния съд, който също се произнася в нейна полза.

OFFNews потърси коментар от банката по двете дела.

"Решенията и по двете дела идват отново от Русенския окръжен съд и тъй като исканията са за сума до 5000 лв. и решенията са окончателни, не е възможно обжалване пред ВКС. УниКредит Булбанк уважава решенията на съда и ще ги изпълни в необходимия срок", се казва в отговора от банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!