Борисов пусна стенограмата за договора с Хохегер

Последна промяна на 11 октомври 2013 в 16:03 8045 29

Стенограма от заседание на МС по договора с Хохегер. Снимка 1
Стенограма от заседание на МС по договора с Хохегер. Снимка 1

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува във Фейсбук шест страници от стенограма на заседание на Министерския съвет по скандалния договор с австрийския лобист Петер Хохегер. На заседанието Сергей Станишев в качеството си на премиер убеждава министрите си колко нужен е договорът с Хохегер - човекът, който по-късно бе осъден на затвор за пране на пари.

От стенограмата става ясно, че предложението за Хохегеровите милиони е форсирано за разглеждане в МС, а в документа дори не е упомената сумата, която държавата ще даде. Предложено е тя да дойде от дивидента на Пловдивския панаир. Срещу това остро възразява Николай Василев, както и Петър Мутафчиев. В подкрепа на Станишев застават сегашният премиер Пламен Орешарски и Румен Овчаров.

Станишев и Овчаров се мотивират, че ако маркетинговата стратегия бъде пусната с обществена поръчка, това би забавило процедурата с месеци, когато вече няма да е нужна. В същото време страната "за тези 11 месеца, откакто съществува нашето правителство, не е направила никакво сериозно усилия да представи чрез комуникация на европейските партньори това, което сме постигнали" (Станишев).

"Иначе г-н Василев е прав, че е внесено без съгласуване, което е лошо, подчертавам. И че като принципна практика не е добра. Но това е, което предлагам да направим", казва в заключение тогавашният премиер.

"Това са извадки от стенограмата на МС, когато е уговаряна сделката за договора “Хохегер”. Тотален конфликт на интереси. Парите по аферата са се превъртяли през Пловдивския панаир. Станишев е превел три милиона от панаира, а 800 хил. са се върнали при Моника Йосифова, вече Станишева. В тази скандална стенограма министрите от тройната коалиция и премиерът Станишев заявяват, че процедурите и законът нямали значение. А сегашната тройна коалиция взе предпазни мерки, за да не излизат на светло подобни далавери. Орешарски получи антинаграда за влошаване на практиката, създадена от нашето правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на МС", пише Борисов в коментар на публикуваните факсимилета от стенограмата.

Според анализа на временната парламентарна комисията “Хохегер”, създадена след като избухна скандалът,  Хохегер е получил 1.5 млн. лв., за да работи за имиджа на България.

“Въпросните пари са дадени на Пловдивския панаир под формата на освобождаване от дивидент и от тях Хохегер е платил на подизпълнител – агенция с управител Моника Йосифова. Йосифова е получила 239 хиляди евро, знаете че тя сега е спътница в живота на бившия премиер Станишев”, коментира председателят на комисията Димитър Главчев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2013 в 09:02

Професоре, не само че е законно, но е задължително публикуването! Това, което Орешарски направи сега е неморално - да ги спре, дали е законно, очевидно за тях няма значение.

12.10 2013 в 11:34

“В това тефтерче са само депутати от ГЕРБ, от президентството или мои приятели от Реформаторския блок”, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той намира за необичаен факта, че в страниците на тефтера не е споменат нито един депутат на левицата или ДПС.
“Няма от БСП и ДПС. Така че когато някой е правил тези работи, е работил и срещу мен”, категоричен е Бойко Борисов.
Един ден помията от червени компромати, фабрикувани под ръководството на Позитано, ще залее самото Позитано. Просто гражданите ще престанат да им вярват - дори и понякога истина да казват. Както в приказката за лъжливото овчарче...

12.10 2013 в 11:27

Примитивно до болка! По комунистически! Ако един престъпник напише в тефтерчето си СС, какво общо има това със Сергей Станишев? Къде е в случая отговорността на Борисов, че друг му е спрягал името? Всеки може да пише за всекиго това, което мисли. Но отговорността за написаното е на този, който го е написал, а не на този, който е описан. Той може да бъде отговорен едва след неопровержими факти, съпътстващи написаното. Боже, в какви идиотски сценарии вкарват българина? Комунизмът наистина е тежка диагноза – на политически идиотизъм!

12.10 2013 в 01:29

Еми с това бръщолевене само подкрепяте истината бе: не трябваше да се спира пред Дюнкерк. Гудериан горкия се подчини чак на третия приказ, под заплаха от военен съд. Вий се радвайте че бай ви Балкански не носи униформа от Хюго Бос.

12.10 2013 в 00:53

:-D Е, в такъв случай е доста скъпа свалка! Ма все пак Моника има 4 деца - две от него и преди това две от дедо й Венци, знаете ли как се чуват четири дечица в тези трудни времена? :-D

11.10 2013 в 23:42

Тампон Путев съсвсем го удари през просото с подбора на кадрите. Едно време кви тролове имаше еееей. А сега...

11.10 2013 в 23:41

е как пък точно реши да пита "Да продължавам ли" преди Пеевски - аз това си го обяснявам с факта, че пеевски е уникален късметлия което се доказва от биографията му до сега. даже си мисля, че ако пеевски и сидерака са голи в джакузито и удари ток ... пеевски ще се спаси а сидерака ще изгори.. това е то късмета.

11.10 2013 в 23:38

за балкански морално е телевизия алфа да показва времето през 9-ти век, китайците да са си построили китайската стена за да се опазят от българските пълчища и тайният комитет на 300-те ( това са триста фамилии от най най богатите на планетата които се събират с едничката цел да съсипят KLETA MAJKA BALGARIQ) да бъдат обесени пред прозорците на сидерака.

11.10 2013 в 23:17

Балкански, кое според Вас е морално? Далаверите на Станишев? "Успехът" на Пеевски? Шеф на НСС през 2005 г. да е лицето Ангел Александров (Ангелът-хранител на Делянчо) - оказва се агент на ДС и провеждал унизителни разпити на дисиденти през пролетта на 89 г? Дайте да видим представата Ви за морално

11.10 2013 в 23:05

Не е необходимо да си от който и да е "лагер", за да разбереш това: "... А сегашната тройна коалиция взе предпазни мерки, за да не излизат на светло подобни далавери. Орешарски получи антинаграда за влошаване на практиката, създадена от нашето правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на МС”, пише Борисов в коментар на публикуваните факсимилета от стенограмата. ..."
Това е една от стотиците крачки назад, предприети от сегашните управляващи, която се смесва с общия фон на пълно отстъпление от демокрацията и прозрачността.