Борисов пусна стенограмата за договора с Хохегер

11 октомври 2013 в 16:03 8775 29

Стенограма от заседание на МС по договора с Хохегер. Снимка 1
Стенограма от заседание на МС по договора с Хохегер. Снимка 1

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува във Фейсбук шест страници от стенограма на заседание на Министерския съвет по скандалния договор с австрийския лобист Петер Хохегер. На заседанието Сергей Станишев в качеството си на премиер убеждава министрите си колко нужен е договорът с Хохегер - човекът, който по-късно бе осъден на затвор за пране на пари.

От стенограмата става ясно, че предложението за Хохегеровите милиони е форсирано за разглеждане в МС, а в документа дори не е упомената сумата, която държавата ще даде. Предложено е тя да дойде от дивидента на Пловдивския панаир. Срещу това остро възразява Николай Василев, както и Петър Мутафчиев. В подкрепа на Станишев застават сегашният премиер Пламен Орешарски и Румен Овчаров.

Станишев и Овчаров се мотивират, че ако маркетинговата стратегия бъде пусната с обществена поръчка, това би забавило процедурата с месеци, когато вече няма да е нужна. В същото време страната "за тези 11 месеца, откакто съществува нашето правителство, не е направила никакво сериозно усилия да представи чрез комуникация на европейските партньори това, което сме постигнали" (Станишев).

"Иначе г-н Василев е прав, че е внесено без съгласуване, което е лошо, подчертавам. И че като принципна практика не е добра. Но това е, което предлагам да направим", казва в заключение тогавашният премиер.

"Това са извадки от стенограмата на МС, когато е уговаряна сделката за договора “Хохегер”. Тотален конфликт на интереси. Парите по аферата са се превъртяли през Пловдивския панаир. Станишев е превел три милиона от панаира, а 800 хил. са се върнали при Моника Йосифова, вече Станишева. В тази скандална стенограма министрите от тройната коалиция и премиерът Станишев заявяват, че процедурите и законът нямали значение. А сегашната тройна коалиция взе предпазни мерки, за да не излизат на светло подобни далавери. Орешарски получи антинаграда за влошаване на практиката, създадена от нашето правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на МС", пише Борисов в коментар на публикуваните факсимилета от стенограмата.

Според анализа на временната парламентарна комисията “Хохегер”, създадена след като избухна скандалът,  Хохегер е получил 1.5 млн. лв., за да работи за имиджа на България.

“Въпросните пари са дадени на Пловдивския панаир под формата на освобождаване от дивидент и от тях Хохегер е платил на подизпълнител – агенция с управител Моника Йосифова. Йосифова е получила 239 хиляди евро, знаете че тя сега е спътница в живота на бившия премиер Станишев”, коментира председателят на комисията Димитър Главчев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!