Хохегер получи 2,6 години затвор за пране на пари

15 септември 2013 в 17:48 3882 8

Петер Хохегер Снимка: DPA
Петер Хохегер Снимка: DPA

Районният съд във Виена осъди на две години и половина затвор лобиста Петер Хохегер, като го призна за виновен по обвинения за пране на пари.

Присъдата беше произнесена в събота, съобщава в. "Преса".

Хохегер отговаря по обвинения за тайни политически дарения, които „Телеком Аустрия“ е дала за партията „Съюз за бъдещето на Австрия“. 

Петер Хохегер доби популярност в България, след като стана ясно, че е лобирал за влизането на България в Европейския съюз срещу хонорар от 1,5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета „Станишев“. Случаят „Хохегер“ бе обсъждан и в специална анкетна комисия, която бе създадена в предишния български парламент. 

В събота съдът във Виена прие, че по време на предизборната кампания през 2006 г. с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции австрийската партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ е получила 960 000 евро. Присъдата на Хохегер е заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента.

До последно Хохегер отричаше да е участвал в схемата за тайното спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено. Освен лобиста, чиято присъда е най-дълга, осъдени бяха още бивш депутат, рекламен бос и говорителят на тогавашния министър на правосъдието.  Националистическата партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ бе осъдена да плати глоба от 960 000 евро. Това е една четвърт от бюджета й за изборите, които са на 29 септември.  

В коментар във Фейсбук експремиерът Бойко Борисов коментира, че присъдата на Хохегер показва, че реформата в съдебната система у нас трябва да продължи.

"По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините и той удивително напомня за скандала с Марио Николов. В Германия неговият ортак получи 3,5 години затвор, а в България Марио Николов беше оправдан. Ортакът на Станишев получи 2,5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", се казва в коментара на лидера на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!