Борисов: Миналото ми е прекрасно

Елица Мартинова 27 септември 2012 в 10:11 3549 7

Премиерът Бойко Борисов  Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

„Имам прекрасно минало. Всички обвинения срещу мен са измишльотини на Станишев. Всичките ми постъпки са прозрачни и ясни за българския народ“, каза в интервю за Euronews премиерът Бойко Борисов.

Коментарът му бе отговор към интервюиращия, който го попита дали познава лично лица, замесени в организираната престъпност.

Според Борисов човекът, който има тъмно минало, е лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Той има причини да се страхува, защото ние хванахме БСП да купува гласове в Сливен. Сега той е притеснен и обмисля как да се справи със загубата, която го очаква на предстоящите избори“, заяви уверено премиерът.

Борисов използва възможността за пореден път да подчертае несправедливото отношение на ЕС към България по отношение на Шенген.

„Хубавото в случая е, че страните-членки са наясно, че охраняваме границите си по-добре от самите тях. Гражданите на ЕС могат да спят спокойно, защото нашите граници са стриктно пазени“, похвали се премиерът, като допълни изказването си с примери за заловен на българската граница кокаин.

Борисов обвини ЕС, че е прекалено строг към България и Румъния и твърде толерантен към съседна Гърция.

Той изтъкна още, че икономическите показатели на страната ни са отлични и че с такива успехи могат да се похвалят само Дания и Финалндия.

Борисов бе категоричен, че към момента България няма да се присъедини към еврозоната, макар че е изпълнила условията за това.

„Не мисля, че е честно България, която е и най-бедната страна в ЕС, да се присъедини към еврозоната сега и да плаща за други държави, които имат небрежно отношение към икономиките си“, заяви Борисов.

В интервюто премиерът посочи, че България напълно подкрепя разследването срещу „Газпром“ и допълни, че страната ни е била най-тежко засегната от газовата криза.

Той уточни, че „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предоставили на ЕК всички нужни документи от съвместната си работа с руската компания.

Пред „Euronews” Борисов посочи, че страната ни си е взела поука от енергийната криза и вече се е заела със строежа на газови връзки с Румъния и Гърция.

Той уточни обаче, че газопроводите със съседните ни страни не са единственият начин за постигане на енергийна независимост.

„Най-важната възможност за енергийна диверсификация за България са залежите от петрол и газ в Черно море. Аз съм абсолютно спокоен, че България ще може до три-четири години да диверсифицира своите енергийни източници“, бяха думите на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови