ГЕРБ: Русия иска да погази свободата на България

Последна промяна на 18 септември 2012 в 17:45 1300 3

ГЕРБ се готвят за втори мандат. Снимка: БГНЕС
ГЕРБ се готвят за втори мандат. Снимка: БГНЕС

„Достатъчно сме подготвени и вярвам, че ще успеем да спечелим делото за АЕЦ „Белене” в Арбитражния съд и ще отстоим енергийната независимост на България”.

Това заяви Диан Червенкондев от ГЕРБ по време на пресконференция на партията във вторник.

Той направи своя коментар по повод излязлата днес в РИА Новости информация, че НЕК е пред фалит заради иска от 1 млрд. евро на „Атомстройекспорт”.

Депутатът от управляващите определи като „възмутително” желанието на руската страна да получи активи от НЕК като компенсация заради сделката за реактора.

„Това е опит да бъде погазена свободата на България. Всеки път, щом се опитаме да се огледаме и да потърсим варианти за енергийна независимост, Русия затяга примката около врата ни”, посочи Червенкондев.

Той увери, че България е ангажирала най-добрите адвокатски фирми, специализирани в международните енергийни въпроси.

Червенкондев отново изрази намерението на ГЕРБ да свикат комисия, която да разгледа всички договори и оценки по проекта АЕЦ „Белене”.

„Още следващата седмица с колегите от Синята коалиция и всички независими депутати, които желаят да се присъединят, ще свикаме експертна комисия, която ще отвори кутията на АЕЦ „Белене”. На нея ще бъде разгледано какво, защо и как е подписано, защото тези договори са ангажирали за години напред България с неясни условия и изплащането на огромни суми”, закани се Червенкондев.

По-високи пенсии от 1 април

По време на пресконференцията бе обсъдена и подготовката по бюджета за 2013 г.

Според депутата на управляващите Менда Стоянова очакваният ръст на БВП е около 1,8%, а предвижданият бюджетен дефицит – около 1,3%.

Тя посочи, че не се предвиждат промени в данъчното облагане .

Стоянова съобщи, че е предвидено увеличение в отделените средства за образование, социални дейности и здравеопазване.

Тя уточни още, че очакваното вдигане на пенсиите най-вероятно ще се случи от 1 април и ще струва на бюджета 600 млн. лева. Стоянова подчерта, че към момента това са максималните средства, които българската икономика може да задели.

„Решението да увеличим пенсиите съвсем не е случайно или популистко. Това е крачка към управленската програма за втория мандат, който партия ГЕРБ ще спечели”, заяви уверено вътрешният министър Цветанов в отговор на въпроса дали увеличенията на пенсии и заплати не са предизборна демагогия.

Основна тема в пресконференцията на ГЕРБ бе подписаният от Цветанов договор за дарение в размер на 700 хил. лв., които партията отпуска в помощ на пострадалите след земетресението в Перник.

Вътрешният министър не пропусна да се похвали, че ГЕРБ са първата социално ангажирана управляваща партия, която в рамките на мандата си до момента е дарила над 4 млн. лв. за различни каузи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2012 в 08:53

ПИЯНСКИТЕ И НЕНОРМАЛНИ ИЗЦЕПКИ НА "ЕЛИТА" НА ГЕРБ,СА ИЗЦЕПКИ НА ИНФАНТИЛИ Т.Е. НА НЕНОРМАЛНИ.КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ СРЕЩУ РЪЖЕНА ТЕЗИ ПИГМЕИ ПРОСТИ,БУДИ НЕДОУМЕНИЕ.

18.09 2012 в 23:12

Понякога разглеждам руския интернет. Русия не иска от нас нищо, просто с изумление гледа пиянските ни изцепки. Там възприемат тукашните действия по въпроса с Козлодуй и Белене като толкова неадекватни, през последните двайсетина години, че реално се чудят какво пият и дишат от найлоновите торбички, местните чиновници.
Между другото, от примерно три, или две, години, проблемът "Белене" не е даже и толкова политически. Вече изглежда е чисто културологичен, поне в нашата част.
Аргумента: Вече никой не се интересува от реалните физически възможности и ограничения. Всичко е хвърлено на офисни пиджаци тип "млад динамичен менагер", които имат единствена дума в речника: "пари". Хубаво, до тук става дума за просто бракониерство. Когато обаче някой започне да плямпа като в кварталната кръчма за ядрени обекти, не щеш ли идват едни мълчаливи чички, които цял живот са били разни отворковци не само на футбол и карате, и са убивали не само пенсионери и хилави научни сътрудници с дебели очила.
Някой изтърва пусулата, и май не руснаците.
В превод: Ядрените реактори не са борсова, нито спекулативна стока, а също така корупционния им потенциал не е висок. И във всеки случай, в тая игра нямат място бизнесоидните палячовци. Това е въпрос на политика за сигурност, не на крадене на ДДС.

18.09 2012 в 22:03

Сега да направим една анкета
Въпрос: От къде и чии са тези пари, които герб така щедро раздава:
а/ членски внос от членовете и членките на герб
б/ пари от продажбата на 6-те апартамента на Цв.Цв.
в/ откраднатата субсидия на АТАКА
г/ комисионни от неплатени акцизи за цигари и алкохол
д/ дарения за МВР
е/ рекет на бизнеса
ж/ от Марешки или други дойни крави