Европа все пак ще слуша за тъмното минало на Борисов

26 септември 2012 в 23:53 4730 5

Снимка: europa.eu
Снимка: europa.eu

Председателят на Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент Соня Алфано отново ще повдигне въпроса за изслушване за тъмното минало на Бойко Борисов.

В понеделник съветът на координаторите на CRIM отхвърли с 4 на 3 гласа искането за изслушване.

CRIM беше сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово “Анна Политковская” за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американски дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов – Кеца и Сретен Йосич.

В сряда в съвместно изявление Алфано и докладчикът от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите Рита Борселино обявиха, че са подкрепили предложението за организиране на изслушване на тема корупцията в страните-членки, включително Италия и България, в рамките на комисията "Антимафия".

За съжаление нашето предложение не беше одобрено. Ние отново ще повдигнем въпроса в комисията "Антимафия" с всички инструменти, които Парламентът ни предоставя, заявяват Алфано и Борселино.

Позицията на социалистите

Нашето предварително решение на социалистите, което и Рита Борселино е изразила, е, че ние не се вглеждаме нито в конкретния казус, нито правим атака срещу българското правителство, още по-малко срещу българския премиер. Ние разглеждаме сигнала, който е изпратен от български граждани, в контекста на една много по-широка рамка, а именно за случаите на зависимости между управляващи и организирана престъпност в Европа, заяви пред OFFNews.bg Илияна Йотова от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Това не е кампания срещу една определена личност. Така или иначе обаче комисията е сезирана официално. И като е сезирана официално, тя трябва да каже какво е нейното становище по определен казус, а не при първия сигнал на гражданското общество да се прави, че нищо не се е случило, коментира Йотова.

Българските социалисти няма да водят битката с Бойко Борисов чрез тази комисия и от Европа. Залогът за образа на страната е много по-голям отколкото това да разгледаш биографията на един политик, категорична е Йотова.

Позицията на десните

Така или иначе тази тема влезе в Европейския парламент и независимо, че не се разви по процедурата, предвидена в тази комисия, тя ще остане отворена за общественото мнение и за мнението на журналистите в Европейския парламент. Българският премиер трябва да намери начин по много категоричен начин да затвори тази тема, тъй като фактът, че тя стои отворена, вреди на неговата репутация лично и на страната, заяви пред OFFNews.bg евродепутатът Светослав Малинов от Синята коалиция / ЕНП.

Подобна е и позицията на Надежда Нейнски: „Фактът, че българският премиер попада в полезрението на комисия в ЕП по такъв въпрос, сам по себе си уронва престижа на България. Ето защо считам, че именно заради България Бойко Борисов трябва да намери начин да изясни и затвори тази страница от биографията си“.

Българската преса мълчи за миналото на Борисов

Противоречивото минало на Бойко Борисов, разкрито от Wikileaks, е една от най-премълчаваните теми в българската преса. Това стана ясно от контент анализа на десет български вестника за 2011 г., изготвен в рамките на проекта „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

Публикуваните от Wikileaks депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива и пране на пари, писа през юни австрийският всекидневник “Дер Щандарт“.

Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!