Европа все пак ще слуша за тъмното минало на Борисов

Последна промяна на 26 септември 2012 в 23:53 4241 5

Снимка: europa.eu
Снимка: europa.eu

Председателят на Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент Соня Алфано отново ще повдигне въпроса за изслушване за тъмното минало на Бойко Борисов.

В понеделник съветът на координаторите на CRIM отхвърли с 4 на 3 гласа искането за изслушване.

CRIM беше сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово “Анна Политковская” за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американски дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов – Кеца и Сретен Йосич.

В сряда в съвместно изявление Алфано и докладчикът от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите Рита Борселино обявиха, че са подкрепили предложението за организиране на изслушване на тема корупцията в страните-членки, включително Италия и България, в рамките на комисията "Антимафия".

За съжаление нашето предложение не беше одобрено. Ние отново ще повдигнем въпроса в комисията "Антимафия" с всички инструменти, които Парламентът ни предоставя, заявяват Алфано и Борселино.

Позицията на социалистите

Нашето предварително решение на социалистите, което и Рита Борселино е изразила, е, че ние не се вглеждаме нито в конкретния казус, нито правим атака срещу българското правителство, още по-малко срещу българския премиер. Ние разглеждаме сигнала, който е изпратен от български граждани, в контекста на една много по-широка рамка, а именно за случаите на зависимости между управляващи и организирана престъпност в Европа, заяви пред OFFNews.bg Илияна Йотова от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Това не е кампания срещу една определена личност. Така или иначе обаче комисията е сезирана официално. И като е сезирана официално, тя трябва да каже какво е нейното становище по определен казус, а не при първия сигнал на гражданското общество да се прави, че нищо не се е случило, коментира Йотова.

Българските социалисти няма да водят битката с Бойко Борисов чрез тази комисия и от Европа. Залогът за образа на страната е много по-голям отколкото това да разгледаш биографията на един политик, категорична е Йотова.

Позицията на десните

Така или иначе тази тема влезе в Европейския парламент и независимо, че не се разви по процедурата, предвидена в тази комисия, тя ще остане отворена за общественото мнение и за мнението на журналистите в Европейския парламент. Българският премиер трябва да намери начин по много категоричен начин да затвори тази тема, тъй като фактът, че тя стои отворена, вреди на неговата репутация лично и на страната, заяви пред OFFNews.bg евродепутатът Светослав Малинов от Синята коалиция / ЕНП.

Подобна е и позицията на Надежда Нейнски: „Фактът, че българският премиер попада в полезрението на комисия в ЕП по такъв въпрос, сам по себе си уронва престижа на България. Ето защо считам, че именно заради България Бойко Борисов трябва да намери начин да изясни и затвори тази страница от биографията си“.

Българската преса мълчи за миналото на Борисов

Противоречивото минало на Бойко Борисов, разкрито от Wikileaks, е една от най-премълчаваните теми в българската преса. Това стана ясно от контент анализа на десет български вестника за 2011 г., изготвен в рамките на проекта „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

Публикуваните от Wikileaks депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива и пране на пари, писа през юни австрийският всекидневник “Дер Щандарт“.

Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2012 в 21:59

Една от поредните и много отвратителни измами, като подмяна и изопачаване на историята натрапвана от СДС ДСБ и ГЕРБ криминалната сган е афиширането им като десни. Подлогите и отрепките на комунистическата мафия, Държавна Сигурност бройлерите и прокажени доносници припечелващи от репресиите, измамите и грабежите както и като несменяеми паразити в парламентарният БГ кенеф... да натрапват измамата че са "десни" нагаждайки се към конюнктурата. Мамейки непрекъснато кьоравата си електорална пасмина, като на всеки стотина кьорави овце има по един еничарин СДС ДСБ и ГЕРБ ерски паразит с едно око да ги води. Другото му е извадено да не се разсейва. И това не без помощта на БКП БСП измета от която са се пръкнали и чиято мимикрия са!

27.09 2012 в 21:44

Един подробен доклад,за престъпната дейност на Неински и повечето Евродепутати и
останалата Българска криминална паплач в Евро институциите моментално би ги
поставила в положението на Борисов като имайки се в предвид престъпната им дейност и
пълна политическа дебилност приоритетно ще минат преди него.
Българският евродепутатски измамник Надежда Нейнски е не по-малък криминален
фактор уронващ престижа на България. Сменила си името, не променя фактологията
около престъпното и измамническо “минало” на крадец и хайдук на прехода
облагодетелсвувал се заедно с ДС съучастника си подвизаващ се като неин съпруг.
Наглата безскрупулна измамница от СДС криминалната бояджийница не би трябвало да
си показва гнусната престъпна и двулична мутра, камо ли да говори неща в които самата тя е съучастница.

27.09 2012 в 14:38

Всички пострадали то Уикилийкс казват, че информацията е непотвърдена, неофициална, че са това са манипулации и че не отговарят на провокации. Никой обаче не казва "Това не е вярно!". Може би защото тези неща са верни.

27.09 2012 в 11:30

Тия магистрали, за които бленуваш - така ще бъдат построени, че веднага след това ще трябва да минават фадроми и багери - да ги рушат и чистят от остатъците, за да бъдат наново престоявани.
Така че, колкото по-рано, толкова повече...

27.09 2012 в 09:42

Много са му навити всички. Изчакайте поне магистралите да построи, че след това ще трябва да чакаме още 20 години.