Бойко посети угасения пожар

Последна промяна на 05 юли 2012 в 09:54 1968 3

Премиерът Борисов в кризисния щаб в с. Бистрица. Снимка: Сергей Антонов

Премиерът Бойко Борисов най-накрая се качи в местността "Бистришко бранище", в която горят горски масиви от неделя, за да обяви, че пожарът е потушен.

Това се случи тази сутрин. Борисов беше придружен от вътрешния министър Цветан Цветанов и телевизионни екипи.

Вчера около 17 ч. Бойко заплаши пожарът с удар и обеща до три часа да е потушен. "Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде ударен", обяви премиерът, докато инспектираше строителството на магистрала "Марица".

МВР прибегна вчера до "тежката артилерия" и изпрати в горящите гори иновационен танк пожарна, произведен от военния завод в Търговище.

Във вторник Борисов ту приемаше, ту отказваше мощни самолети от Израел, които да помогнат в потушаването на пожара.

"Гасенето на пожари е наука, а самият аз съм практик. Имам хиляди погасени пожари. От тях 15-20 горски. Никога не съм давал като пожарникар дори да си помисли някой, че трябва да ходи да пита министър, камо ли премиер, за пожар.

Горски пожар с вертолети и самолети не се гаси, той само се локализира и се правят опити с това да не се разшири. Погасяването може да стане само когато вкараш противопожарната техника - камионите с помпените станции вътре в пожара", обясни вчера Борисов.

Той беше притеснен също да не се сблъскат българските вертолети и израелските самолети.

"Пожарникарите са свършили уникална работа при гасенето на пожара на Витоша и при правенето на просеки. Обръщам се с голяма любов към тях като големи приятели и колеги, тъй като и аз съм специалист в тази област", заяви премиерът.

По повод изказването на Цветан Цветанов относно критиките за работата на МВР Борисов успокои вътрешния министър. "Колега, Цветанов, няма защо да им се гневиш. Днес е празник и трябва да си говорим само хубави неща", каза той.

"Не са важни критиките, когато имаме заловени наркотици - преди няколко дни 4,2 тона, а сега 12,5 тона – това са наркотици за стотици милиони левове", категоричен е Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2012 в 16:39

Браво на доброволците, офроударите и всичко останали, които не пожалиха сили да спрат огъня.
Благодаря и на ОФфнюз, че не спряха нито за миг да следят ситуацията.
Сега остава да кажат кога започва презалесяването :)

05.07 2012 в 11:51

Лесно съдим другите отстрани.Само този който е там може да каже до 50% истината ,защото той вижда само една част от пожара,а дали е достатъчно компетентен или не зависи и от други неща.Все пак пожарникарите са тези,които знаят най-добре обстановката и начините за погасяването на пожара,а грешки винаги се допускат...в каквато и да е работа-важно е,че няма пострадали хора...Да благодарим на доброволците,които не пожалиха сили и средства и време и на всички пожарникари!

05.07 2012 в 11:27

След като се появиха множество разкази на доброволци как битката с огъня е загубена, защото им е отказано да се доставят помпи или как някои доброволци са били включени в гасенето след 5-6 часа чакане и това заплаши образът на властта, се оказа че има средства пожарът да се овладее за няколко часа. Ужасно е да се живее в държава, където законите и моралът всеки ден трябва да се налагат от улицата, а не са правилата по които се движат управниците.