Тома Белев: Ако пожарът е умишлен, това е провокация

Юлиан Христов 05 юли 2012 в 11:44 3044 3

Тома Белев. Снимка: БГНЕС
Тома Белев. Снимка: БГНЕС

Най-вероятно е пожарът в Бистришко бранище да е умишлен. Ако е умишлен и нарочно запален, това действително ще е провокация, коментира пред OFFNews.bg Тома Белев, бивш директор на природния парк „Витоша“.

Според него няма съмнения във факта, че причината за пожара следствие от човешка дейност. Мотивите обаче не могат да се докажат и по темата може да се спекулира много. „Не вярвам, че е свързано със строежа на ски писти, но и не вярвам, че е някой джулаец, който е тръгнал да се прибира от Черни връх след посрещането на изгрева“, коментира Белев. Според него по-вероятната причина е пожарът да е тръгнал от пикник. „Но точно на това място, на 400 метра от най-близката пътека, и сред паднали дървета, се съмнявам“, коментира той. Белев отхвърли също и възможността пожарът да е следствие от хвърлен фас.

Той отхвърли и тезата за това, че пожарът има нещо общо с проекта на „Витоша ски“ за разрастване на ски съоръженията, в който е предвидено изграждането на микроязовир край резервата Бистришко бранище. Проектът минава по границите на резервата, а в него е изключено да се строи, защото той е защитена местност. „Съмнявам се, че може да се направи пряка връзка между пожара и това пряко застрояване. Пистите вървят по геодезичните граници на резервата и самите писти не могат да бъдат построени там, защото това не е допустимо по закон, тъй като става въпрос за резерват“, обясни той.

Пожарът е овладян, но не трябваше да се стига до тук, коментира Белев. По думите му вместо да се дават милиони за купуването на военна техника и правителствен самолет, е могло да се отделят средства за купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари, която би била много по-ефективна в подобни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!