Организатори: Няма да спрем, в неделя България излиза на улицата

Борислава Бибиновска 20 февруари 2013 в 13:04 4178 17

Протестът в София на 19 февруари. Снимка БГНЕС
Протестът в София на 19 февруари. Снимка БГНЕС

Мирните протести в страната продължават въпреки оставката на кабинета.

Това обявиха част от организаторите на протестите в София на пресконференция, свикана след новината за оттеглянето на Бойко Борисов от премиерския пост.

"Няма да позволим да ни отнемат правото на свободен избор. Правителството и Бойко Борисов постъпиха арогантно, защото затвърдиха монополите. Няма да спрем! Тази неделя цяла България излиза на улицата. Гражданите трябва да упражнят пряк контрол над управляващите", обяви пред журналистите Ангел Славчев.

Друг от неформалните лидери на протеста, Янко Петров, определи оставката на министър-председателя като "предателство". Петров уточни, че са дали на правителството една седмица да предприеме действия, с които да отговори на исканията на гражданите. Според него обаче Бойко Борисов си е измил ръцете, подавайки си оставката.

Организаторите на протеста определиха оттеглянето на министър-председателя от властта като неочакван ход. Те изказаха мнението си, че за тях всички правителства в последните 23 години са излъгали надеждите на народа и са работили в подкрепа на монополите, а не на гражданите. Според координаторите на протестите в София, Благоевград и Враца, които присъстваха на днешната пресконференция, в държавата има нужда от "нови кадърни хора", които да управляват страна според волята на народа.

Решението хората около Янко Петров виждат в свикване на Велико Народно събрание. Те настояват за 50% гражданско участие във всички регулаторни органи.

Част от лицата на националния протест коментираха, че няма да позволят политиците да се възползват от намеренията им и да се опитат на техен гръб да манупилират хората.

"Имахме сериозни предложения от някои партии", заяви Петров, без обаче да уточни от кои точно.

Той изрично посочи, че скандално известната от вчера наобед Даниела Пеловска не е част от тях и никой не я е упълномощавал да договаря исканията на гражданите с правителството. Както OFFNews писа вчера на брифинг в Министерския съвет Даниела Пеловска бе представена като изразител на гласа на протестиращите, но веднага бе разконспирирана като подставено лице, което обслужва интересите на ГЕРБ.

"Искаме смяна на системата. Кървавите сблъсъци от 19 февруари бяха резултат от платена провокация. Имаме информация, че внедряват хора, които да вандалстват", заявиха още част от организаторите на протеста. 

Днес в 18,30 ч в столицата отново ще има протест в защита на онези, чиято кръв бе пролята в нощта на 19 февруари, съобщи на свой ред Чавдар Янев. Очаква се граждани да се съберат на Орлов мост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!