БНТ и БНР може да са с нови шефове напролет

Мая Младенова 25 ноември 2012 в 14:30 1712 0

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС

Държавното радио и телевизия може да имат нови шефове и ръководство още напролет.

Това ще стане, ако бъде одобрено предложението на шефа на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов изборът на новите генерални директори да бъде изтеглен с около два месеца по-рано, за да не съвпадне с парламентарните избори.

Мандатът на Вяра Анкова в БНТ изтича през май, а на шефа на БНР Валери Тодоров - през юни. 

Лозанов да уточни в предаването "Неделя 150" на БНР, че идеята му още не е обсъжда в СЕМ. Именно това е органът, който изслушва кандидатурите и гласува кой да заеме поста генерален директор в националните радио и телевизия. В началото на мандата на ГЕРБ дори се обсъждаше двете държавни медии да се обединят под една шапка с общ шеф.

Според председателя на СЕМ изтеглянето на избора на директори на държавните медии няма да наруши закона, ако кандидатурите бъдат гласувани по-рано, а избраниците встъпят в длъжност в края на мандата на предшествениците си.

Нов избор на директор е планиран и в Българската телеграфна агенция (БТА). В момента неин шеф е Максим Минчев. Възможно е обаче Минчев да запази поста си, който заема вече 9 години. Само преди дни, на 20 ноември, трима депутати от ГЕРБ (Красимир Велчев, Даниела Петрова и Силвия Хубенова) отново издигнаха кандидатурата му.

Преди няколко дни в медиите се завъртя и първото име, спрягано за шеф на националната телевизия - това на доскорошния депутат Емил Стоянов, брат на президента Петър Стоянов. Емил Стоянов напусна поста си в Европарламента, като посочи лични и професионални причини, свързани с телевизия "Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков