"Блумбърг": Плевнелиев реже руския газ до 50% за 5 години

Последна промяна на 27 септември 2013 в 07:48 5178 63

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50 процента от годишното си потребление в рамките на пет години, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за агенция "Блумбърг", съобщава БНР.

Пред агенцията Плевнелиев припомня ценовия спор между Русия и Украйна, който доведе до прекъсване на транзита за България за 2 седмици през зимата на 2009 година. Според държавния глава този случай е разкрил необходимостта от по-голяма независимост на България. Бихме искали след 5 години поне половината от природния газ да идва от различни източници, заявява българският президент. В момента страната ни получава от Русия 87% от природния си газ. Търсим връзка с планирания трансадриатически газопровод, по който ще се доставят 10 млрд. кубически метра годишно от Турция за Италия, заявява Плевнелиев. По думите му разнообразяването на източниците ще гарантира икономическия растеж срещу спиране на енергийните доставки. Брутният вътрешен продукт през 2013-а ще нарасне с 1%, но потенциалът ни е за 4 до 6% годишно, смята президентът.

В интервюто си за "Блумбърг" Росен Плевнелиев коментира и вълненията в България. Тазгодишните протести заради икономиите и корупцията показват, че страната продължава своя преход към демокрация, като гражданите изискват повече прозрачност от политиците, заявява Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2013 в 08:38

Изобщо този олигофрен,дава ли си сметка,къде ще бъде след пет години,та ръси свойте "умни" мисли?Такива като него в последните години в държавицата ни ,се навъдиха като тикви на торище със свойте "пророчески слова" и след това изчезнаха като ланшния сняг!Спомнете си гуреливото еврейче,което се изцепи как Русия щяла да се разпадне и после като "дипломата" на Симо Горския обикаляше около границите на РФ,като куче около месарница.Този тиквиник НИКОГА няма да стъпи в Русия,ако се наложи само със специален самолет!

28.09 2013 в 04:12

Просто сме оптимисти и обичаме да се смеем. А ти си песимистичен, злобен, промит мозък. Защо спамиш коментарите на хората? Да не мислиш, че след простотията, която демонтсрираш, някой би те взел на сериозно?

28.09 2013 в 04:03

Тебе пък кой ще те пусне между руските олигарси бе? Спри хероина! И не обиждай хората! Знаеме, че си със средновековно ниво на разсъждение, но покажи малко уважение към своите братя и сестри, човеците. Спри с тая злоба, да не си докараш някой тумор.

27.09 2013 в 21:58

ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ МУ ИНСТРУКЦИИ ЗА КОИТО СЕ РАЗХОДИ ДО САЩ ! ЦЕЛТА Е ЯСНА ШИСТОВИЯ ГАЗ,,,!!!

27.09 2013 в 20:20

Въпросът ми остава без отговор.
Къде е логиката в цитираното изречение?

Ако случайно не намирате логика, може би бихте обърнали внимание на изказванията на президента въобще, с именно такъв акцент.
Ако случайно откривате в повечето му изказвания подобни безсмислици, може би ще разберете защо той е в почти постоянен обяснителен режим.
На прост език това се нарича разминаване на мисълта и речта. Лечимо е, най-вече с автотренинг. Но възниква отново в ситуации на сценична треска, или при откровена неискреност.

27.09 2013 в 19:51

Моят чорбаджия западняк се чуди какви бонуси да ми дава всеки месец да не напусна, че не може да си намери такъв като мене в Германия и за 10 000 евро на месец, а аз от някакъв криворазбран патриотизъм се върнах в БГ да взимам доста по-малка заплата за да плащам данъците си тук. Но ако твоите любимци не подадат оставка до пролетта отлитам с пролетните птички и те оставям да чакаш братушките да ни оправят държавата.

27.09 2013 в 18:19

Тавариш младите отиват на там защото само това познават младите вече не познават другия сват тъй като медиите непрекъснато пропагандират западните страни все едно други няма а и младото ни поколение затъпява по поръчка колкото по просто толкова по добре ще се манипулира.Ние също можехме да се развиваме като запада ,но на нашите управници не им се позволи да използват същата строгост на законите и същите права като техните за да останем в преходно състояние и нашите деца да бъдат принудени да избягат в чужбина и да станат евтина работна ръка на западните капиталисти.ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН ДЕН В КОЙТО ВСИЧКИ ВИЕ ДЕТО СЕ КЛАНЯТЕ НА ЗАПАДНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ,ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО ЛЪЖА,НО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ЗА ВАС И ЗА СТРАНАТА НИ.Същите дето насадиха комунизмът в Русия са същите дето правят и капитализъм в САЩ.

27.09 2013 в 18:03

Всички говорите против Русия ,но лятото всички след рускините тичате лицемери такива.Русия е била и ще остане велика докато ние се принизихме да лазим по корем и молим за джобни стотинки запада който с едната ръка дава а с двете взима.Разтурихме СИВ сложихме "свободният"пазар и такъв свободен ни го набиха в мършавия задник,че още сто години ще питаме пак за Комунизъм.От нас по тъп народ няма не можахме да разберем,че малка страна като нашата може да издържи на западния капитализъм само чрез държавен монопол иначе сме загубени както и се случва.Всичките приказки на запада бяха басни само и само да си разтурим държавният монопол за да ни победят по лесно когато сме сами частници.Но това няма да го разберете вие които поддържате измислената про западна идея.

27.09 2013 в 16:59

По спокойно, бе човек. За няколко рубли ще си докараш инфаркт.

27.09 2013 в 15:59

Minko,

плондере съдран, примери си ти температурата, че си кипнал от злоба и безсилие. само със злобата ще останете и с нея ще си отидите от този свят.