"Блумбърг": Плевнелиев реже руския газ до 50% за 5 години

27 септември 2013 в 07:48 5750 63

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50 процента от годишното си потребление в рамките на пет години, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за агенция "Блумбърг", съобщава БНР.

Пред агенцията Плевнелиев припомня ценовия спор между Русия и Украйна, който доведе до прекъсване на транзита за България за 2 седмици през зимата на 2009 година. Според държавния глава този случай е разкрил необходимостта от по-голяма независимост на България. Бихме искали след 5 години поне половината от природния газ да идва от различни източници, заявява българският президент. В момента страната ни получава от Русия 87% от природния си газ. Търсим връзка с планирания трансадриатически газопровод, по който ще се доставят 10 млрд. кубически метра годишно от Турция за Италия, заявява Плевнелиев. По думите му разнообразяването на източниците ще гарантира икономическия растеж срещу спиране на енергийните доставки. Брутният вътрешен продукт през 2013-а ще нарасне с 1%, но потенциалът ни е за 4 до 6% годишно, смята президентът.

В интервюто си за "Блумбърг" Росен Плевнелиев коментира и вълненията в България. Тазгодишните протести заради икономиите и корупцията показват, че страната продължава своя преход към демокрация, като гражданите изискват повече прозрачност от политиците, заявява Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!